Gazeteci Yavuz Selim Demirağ hapse girdiği gün denetimli serbestlik yasası kapsamında tahliye edildi

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla kesinleşmiş 11 ay 20 günlük hapis cezasının infazı için dün Ayaş Cezaevi’ne giren gazeteci Yavuz Selim Demirağ denetimli serbestlik yasası kapsamında tahliye edildi

Yavuz Selim Demirağ bir süre önce saldırıya uğramış, şüpheliler gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı / Fotoğraf: Twitter

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla kesinleşmiş 11 ay 20 günlük hapis cezasının infazı için dün Ankara Ayaş Cezaevi’ne teslim olan gazeteci Yavuz Selim Demirağ, denetimli serbestlik yasası kapsamında aynı gün tahliye edildi. Demirağ, yasanın zorunlu tuttuğu; Cezaevi İdaresi tarafından düzenlenen “iyi hal” raporu doğrultusunda tahliye oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demirağ cezaevine girmeden kaleme alıp bugün yayımladığı Yeniçağ gazetesindeki yazısında, "cezaevinde yer olmadığı" için tahliye edildiğini savunmuştu. Demirağ “Canım memleketimde hapishaneye girmek bile mesele... Hastanede yattığım için bir ay süre ile ertelenen infazın yerine getirilmesi için Adliyeye gittim. Cezaevlerinde yer olmadığı için 10 gün süre tanınacağı söylendi” ifadelerini kullanmıştı. 

Cezaevinin dolu olmasıyla ilgisi yok, yasa emri

Demirağ’ın avukatı Erhan Tokat tahliyenin cezaevlerinin dolu olmasıyla ilgisi olmadığını, müvekkilinin kesinleşmiş hapis cezasının 1 yılın altında olması nedeniyle denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakıldığını söyledi. Tokat, “5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu gereği cezaevi idaresinin iyi hal değerlendirmesi yaparak denetimli serbestliğe hükmedilmesi gerekiyor. İdare kamuoyunun yakından tanıdığı müvekkilimin durumunu değerlendirmiş ve denetimli serbestlik kapsamında tahliyesine karar vermiştir” dedi.

Denetimli serbestlik yasasına göre hükümlü, cezaevine girdikten sonra cezaevi idaresi tarafından hükümlünün “iyi halli” olduğuna dair bir değerlendirme raporu hazırlanmasından sonra denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak tahliye edilebiliyor. Demirağ hakkında verilen hükme konu yazıyla ilgili şunları söylemişti:

Daha önce yazdım. FETÖ'cü polislerin kumpası ile tutulan fezleke, konuşma metninin  kaseti bana verilmedi. Montajsız video izletilmedi. Karar gıyabımda verildi. Hakim dinlemedi bile. Talimatla alınan ifadeyi yeterli gördü.
İstinaf Mahkemesi de hiç bir işlem yapmadan onayladı. Hasılı 11 ay 20 günlük ceza infaz edilecek. Bu arada devam eden sayısına yetişemediğim başka davalarda var. 250 binden fazla insanımız tutuklu ve hükümlü olarak cezaevinde yatıyor. Aralarında gazeteci arkadaşlarımız da var. Ben biraz daha şanslıyım. Sayılı gün gelip geçer. En azından kısıtlı olmayacağım...Okuyup-yazmaya devam edeceğim.
 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU