Pentagon sera gazı salımında dünya birincisi

ABD Savunma Bakanlığı, dünya genelinde tek başına en büyük sera gazı üreticisi kurum konumunda, Pentagon’un sera gazı salımı İsveç veya Portekiz’den daha fazla

ABD Donanması'na ait Ep-3E hava aracı en çok jet yakıtı tüketen uçaklar arasında.  / Fotoğraf: The Independent

Tom Batchelor - The Independent

ABD’de yapılan araştırmaya göre, ABD’nin askeri operasyonlarından kaynaklanan sera gazı salımı, İsveç ve Portekiz gibi ülkelerin ulusal alandaki bütün salımlarını geride bırakıyor.

Araştırmacılar, Pentagon’un (Savunma Bakanlığı) bir ülke sayılması durumunda dünyanın en büyük 55’inci sera gazı emisyonu üreticisi konumunda olacağına işaret ediyor. 

Kapsamlı verilerin bir araya getirildiği rapor Brown Üniversitesi tarafından yayımlandı. Rapora göre, Pentagon 2017’de 59 milyon metrik ton karbondioksit ve diğer sera gazlarını yaydı.

Aynı yıl İngiltere Savunma Bakanlığı’ysa 1 milyon metrik ton sera gazı salımı gerçekleştirdi. ABD savunmaya İngiltere’den yaklaşık 12 kat daha fazla para harcıyor. 

Pentagon’un sera gazı salımı, Portekiz ve İsveç’ten daha yüksek. Global Carbon Atlas (Küresel Karbon Atlası) isimli uluslararası araştırma projesine göre, Portekiz dünya genelinde en çok karbon emisyonu üreten 57’inci ülkeyken, İsveç’se 65’inci sırada bulunuyor. 

Savaşın Maliyetleri (Cost of War) araştırmasının yazarı Neta Crawford, Pentagon’un enerji tüketiminin yüzde 70’inin askeri güçlerin ve silahların kullanımıyla taşınmasına gittiğini söyledi. Bu faaliyetlerde çoğunlukla jet ve dizel yakıt kullanılıyor.

Rapor, hükümetin tüm enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 80’ini kullanan Pentagon’un, dünya genelinde tek başına en büyük sera gazı üreticisi olduğuna vurgu yapıyor.

Pentagon ocak ayında ABD Kongresi’ne sunduğu raporda iklim değişikliğini “ulusal güvenlik sorunu” olarak nitelendirdi ve etkisine karşı birtakım girişimler başlattı. Ancak Pentagon, Reuters’ın bu son araştırmaya yönelik sorularını yanıtsız bıraktı.

Crawford, fosil yakıt kullanımını azaltmanın sera gazı salımını düşürmenin de ötesinde yararlar sağlayacağına dikkat çekti; sahadaki birliklerin petrole olan bağımlılığını azaltacak. Petrole bağlımlılık onları saldırılara karşı daha kırılgan hale getiriyor.  Ayrıca ABD hükümetinin “askeri harcamalarını azaltması ve ekonomiyi daha tasarruflu üretim faaliyetlerine yönlendirmesine” imkan sunacak.

Küresel sıcaklıklarda içinde bulunduğumuz yüzyılda 3-5 santigrat derece artış görülüyor. Bu da küresel ısınmayı en fazla 2 santigrat dereceyle sınırlandırma hedefinin epey üzerinde. 

Neta Crawford, Pentagon’un araçlarını daha etkin kılarak ve üslerinde daha temiz enerji kaynakları kullanarak 2009’dan bu yana yakıt tüketimini önemli ölçüde azalttığı bilgisini verdi. 

Pentagon’un Basra Körfezi’nde petrole erişimi korumaya yönelik yakıt ağırlıklı faaliyetlerini keserek yakıt tüketimini daha da azaltabileceğini kaydeden Crawford, “Çok sayıdaki faaliyet aslında yeniden gözden geçirilebilir ve bu da dünyayı daha güvenli hale getirir” dedi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU