Pentagon: İran Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan gemiden mayın sökerken görüntülendi

Dünyadaki petrollerin 5'te 1'inin sevkiyatının yapıldığı Hürmüz Boğazı'nın güneyindeki Umman Körfezi'nde iki tankere saldırı düzenlenmişti

ABD ordusu, Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan gemilerden Kokuka Courageous'ın gövdesindeki patlamamış bir mayının İran Devrim Muhafızları tarafından söküldüğü öne süren görüntüler yayınladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Bill Urban, Devrim Muhafızları'na ait bir teknenin 5 Haziran'da sabah saat 4:10'da Kokuka Courageous'a yaklaşırken görüntülendiğini söyledi.

Urban, İranlıların geminin gövdesinden patlamamış bir mayının sökerken görüntülendiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Umman Körfezi’ndeki iki petrol tankerine düzenlenen saldırıdan İran’ı sorumlu tutuyor:

Elimizdeki istihbari bilgilere, saldırıyı düzenlemek için kullanılan silahlara ve profesyonelliğe baktığımızda İran'ın sorumlu olduğunu görüyoruz. Bölgede bu karmaşık saldırıyı düzenleyecek kaynak ve yeteneğe sahip başka bir grup yok. Bu saldırı, İran'ın ABD ve ortaklarına karşı düzenlediği tehlikeli saldırılardan sadece biri. Bu provoke edici saldırılar, denizcilikteki 'sefer özgürlüğü' kurallarının yanı sıra uluslararası barış ve güvenliğe açık bir tehdit oluşturmakta.

İran: ABD'nin iddiaları temelsiz

Körfezdeki gerilimin ardından İran ise Pompeo'nun bu iddialarını "temelsiz" diyerek reddetti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Washington'ın "delil olmadan" ve vakit kaybetmeden Tahran yönetimi hakkında suçlamalarda bulunduğunu söyledi.

Sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunan Zarif, ABD'yi ekonomik terörünü ört bas etmek için İran'a karşı sabotaj diplomasisi yapmakla suçladı.

Zarif yine Washington yönetimindeki şahin görüşü temsil eden ve B Takımı diye nitelediği kesimi işaret etti.

ABD'nin söz konusu senaryoları ilgili birkaç ay önce uyarıda bulunduğunu söyleyen İran Dışişleri Bakanı "Falcı olduğumdan ötürü değil B takımının nereden geldiğini biliyorum" dedi.

İran’ın BM Daimi Temsilciliği de ABD'nin iddialarını reddetti.

Açıklamada, bölgedeki gerginliklerin azaltılmasının tek yolunun tüm bölge ülkelerinin karşılıklı saygı ve uluslararası hukukun temellerine dayalı geçtiği vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran’ın uluslararası suların güvenliğinin ve bölgenin barış ve istikrarının sağlanmasında yapıcı ve faal rol üstlenmeye hazır olduğu belirtildi.

Umman Körfezi’ne iki tankere saldırıyla yeniden gündeme gelen Hürmüz Boğazı, küresel petrol ticaretinin en önemli geçiş noktalarından biri.

2018'in temmuz ayında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin petrol ihracatını sıfıra düşürme çağrısında bulunan ABD'ye İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki petrol akışını aksatabileceği şeklinde yanıt vermişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU