Filistinlilerin yüzde 78'i, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın istifa etmesini istiyor

Filistinlilerin yüzde 63'ü de gözaltında hayatını kaybeden muhalif aktivist Banat'ın yönetimin emriyle öldürüldüğünü düşünüyor

Mahmud Abbas 2005'ten beri Filistin Yönetimi'nin lideri (AP)

Filistin'de Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı istemeyenlerin oranı artıyor.

15 Eylül-18 Eylül tarihleri arasında Batı Şeria ve Gazze'de yüz yüze yapılan bir ankete göre bin 270 kişi katıldı.

Katılımcıların yüzde 78'i, Abbas'ın istifa etmesi gerektiğini söyledi. Abbas'ın görevde kalmasını savunanların oranıysa yüzde 19'da kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistin Siyaset ve Anket Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı anket, İsrail'le mayıstaki çatışmaların ardından popülaritesini artıran Hamas'a verilen desteğin biraz azaldığını, ancak yine de gücünü koruduğunu da ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 45'i, örgütün iktidara gelmesini arzu ettiklerini bildirdi.

Mart'ta yapılan bir ankette Filistinlilerin yüzde 68'i Abbas'ın istifasını istemişti. Üç ay önceki bir anketse Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas'a verilen desteğin yüzde 53 olduğunu göstermişti.

Sonuçları yorumlayan Filistin Siyaset ve Anket Araştırmaları Merkezi'nin başkanı Halil Şikaki, Abbas'a kamuoyu desteğinin ilk defa bu kadar düşük olduğunu söyledi:

Bu, Devlet Başkanı için gördüğümüz en kötü anket. Bu kadar kötü bir sonuçla daha önce karşılaşmamıştı.

ABD merkezli AP haber ajansına göre sonuçlar, Nizar Banat adlı muhalif aktivistin haziranda gözaltında şüpheli şekilde yaşamını yitirmesinin ve bunun ardından düzenlenen protestolara baskıların sonucu.

Ankete katılan Filistinlilerin yüzde 63'ü de Banat'ın, Filistin Yönetimi'nin emriyle öldürüldüğünü düşünüyor. Katılımcıların yüzde 22'si, Banat'ın bir hata sonucunda hayatını kaybettiğine inanıyor.

Aktivistin ölümünden sonra protestoları destekleyenlerin oranıysa yüzde 63, göstericilerin tutuklanmasının hak ihlali olduğunu düşünenlerin oranı da yüzde 74 oldu.

Filistin'de seçim

Filistin Yönetimi iki aşamaya ayrılan yerel seçimlerin ilkinin aralıkta yapılmasını planlıyor. Ancak Hamas sözcüsü Hazım Kasım dün düzenlediği basın toplantısında yerel seçimlerin yanı sıra ulusal ve yasama konseyleri, devlet başkanlığı, yerel ve sendika konseyleri ve öğrenci birlikleri seçimlerinin de yapılmasını talep etti.

Kasım, sadece yerel seçim yapılması halinde boykota gideceklerini duyurdu.

 

Independent Türkçe, AP, Times of Israel, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU