BMGK daimi üyeleri Taliban’a karşı ortak tavırda anlaştı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres beş daimi üyenin, "Kadınların ve kızların haklarına saygı gösterilen ve terörizm için kaçış yeri olmayan bir Afganistan" istediklerini belirtti

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) beş daimi üyesi, Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban ile ilişkiler konusunda ortak bir çizgide anlaştı. Konuya dair açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Çin, Birleşik Krallık ve Fransa'dan oluşan beş daimi üyenin Taliban'a "halkın tüm kesimlerini temsil eden" bir hükümet kurma çağrısında bulunduklarını söyledi. Guterres ayrıca beş daimi üyenin, "insani yardımların sorunsuz ve ayrımcılık yapılmadan dağıtıldığı barışçıl ve istikrarlı bir Afganistan" istediklerini ifade etti.

BM'nin ABD'nin New York kentindeki merkezinde devam eden 76'ıncı Genel Kurul toplantıları kapsamında, BMGK'nin beş daimi üyesinin dışişleri bakanları ile bir araya gelen Guterres, bu görüşmenin ardından söz konusu beş ülkenin, "Kadınların ve kızların haklarına saygı gösterilen ve terörizm için kaçış yeri olmayan bir Afganistan" görme arzusu içinde olduğunu dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kimsenin memnun olduğunu sanmıyorum"

ABD'li temsilci de İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın girişimiyle düzenlenen BM daimi üyesi ülke dışişleri bakanlarının toplantısını "yapıcı" ve "pek çok noktada mutabakat sağlanan" bir buluşma olarak nitelendirdi. Temsilci ayrıca, "Ben hiç kimsenin (Afganistan'daki) geçici hükümeti oluşturan gruptan memnun olduğunu sanmıyorum; Çinliler dahil" ifadelerini kullandı.

"Taliban'ın kabinesinde kadına yer yok"

Taliban, bakanlık ve hükümetteki pozisyonlarda kadınlara yer vermediği için Batılı hükümetler tarafından sert biçimde eleştiriliyor. Taliban cumartesi günü, bir zamanlar kadın işleri bakanlığının bulunduğu binada "erdemin yayılması ve ahlaksızlığın önlenmesi" bakanlığı kurmuştu.

İslamcı militanlar Afganistan'ı daha önce yönettikleri 1996-2001 yılları arasında kadınları okuldan, işten ve kamusal hayattan menetmişti.

Eylemciler ve kadın çalışanlar Taliban'ın kadın bakanlığını kaldırma kararına karşı pazar günü bir gösteri tertipledi. Kadınların birkaç haftadır bakanlıktaki işlerine geri dönmeye çalıştığı ama her seferinde reddedildiği bildiriliyordu.

 

 

AFP, DW, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU