Taliban kabineyi tamamladı: Kadın üye yok

Hükümet sözcüsü Zabihullah Mücahid, "kadınların taleplerini işlemek için" zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi

Taliban, tamamı erkeklerden ve Taliban mensuplarından oluşan kabineye hiç kadın atamadı (AP)

Taliban, geçici hükümetini salı günü ilan ettiği bakan yardımcıları listesiyle genişletirken, uluslararası tepkilerle karşı karşıya olmasına rağmen hiçbir kadına yer vermedi.

Yöneticiler, iki bakan vekili ve 11 bakan yardımcısı atadı. 1TVNewsAF'ye göre, Pençşirli işadamı Nurettin Azizi ticaret bakan vekili olarak atanırken Bağlanlı işadamı Muhammed Beşir de onun yardımcısı olarak görevlendirildi.

Sağlık bakanlığını devralan Dr. Kalender İbad, Afganistan'daki Kovid-19 vakalarını azaltmak gibi devasa bir görevle karşı karşıya.

Savunma bakan yardımcılığına Abdülkayyum Zakir, atom enerjisinin başına mühendis Necibullah ve Ulusal Olimpiyat Komitesi başkan vekilliğine de Nazar Muhammed Mutmain atandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet sözcüsü Zabihullah Mücahid, yardımcıların listesini Kabil'deki bir basın toplantısında duyurdu. Tamamı erkeklerden oluşan kabineyi savunan Mücahid, Hazaralar gibi etnik azınlık mensuplarının da yer aldığını ifade etti.

Sözcü, kadınların sonradan eklenebileceğini söylerken, kadın bakanlığının kurulmasına dair bir duyuru yapılmadı. Sözcü Mücahid bir soru üzerine geçici hükümetin, kadınların eğitim ve çalışma taleplerini ele alırken, onların güvenliğini sağlamak için zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Mücahid, "Kız çocuklarının eğitimlerine devam edebilmesi için prosedürleri tamamlamaya çalışıyoruz" dedi. 6. sınıftan 12. sınıfa kadar erkek çocuklar, hafta sonu okullarına geri dönmüştü.

Taliban, bakanlık ve hükümetteki pozisyonlarda kadınlara yer vermediği için Batılı hükümetler tarafından sert biçimde eleştiriliyor. Taliban cumartesi günü, bir zamanlar kadın işleri bakanlığının bulunduğu binada "erdemin yayılması ve ahlaksızlığın önlenmesi" bakanlığı kurmuştu.

İslamcı militanlar Afganistan'ı daha önce yönettikleri 1996-2001 yılları arasında kadınları okuldan, işten ve kamusal hayattan menetmişti.

Eylemciler ve kadın çalışanlar Taliban'ın kadın bakanlığını kaldırma kararına karşı pazar günü bir gösteri tertipledi. Kadınların birkaç haftadır bakanlıktaki işlerine geri dönmeye çalıştığı ama her seferinde reddedildiği bildiriliyordu.

Mücahid, mevcut hükümetin bir geçiş hükümeti olduğuna vurgu yapsa da ufuktaki olası bir seçime dair hiçbir imada bulunmadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU