İBB Türkiye’den kaçırılan eseri müzayededen satın aldı, Cumhurbaşkanlığı’ndan tepki geldi

Erdoğan’ın danışmanı İsmail Cesur, İBB’nin halkla ilişkiler çalışması için devletin elini zayıflattığını söyledi

Fotoğraf: Twitter

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Türkiye’den kaçırılan bir eseri daha satın almasına Cumhurbaşkanlığı’ndan tepki geldi.

İBB, İstanbul Şile'deki Bozgoca Camii'ne ait olduğu belirtilen kayıp kitabeyi Hollanda'da düzenlenen müzayededen satın aldı.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Twitter’dan şu mesajı paylaştı:

İBB olarak İstanbul Şile Bozgoca Camii’nin yurt dışına çıkarılmış kayıp kitabesi satışa çıkarıldığı müzayededen satın alarak İstanbul’a kazandırdığımızı kamuoyu ile paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Tarihi kitabeyi açacağımız İstanbul Kent Müzesi’de sergileyeceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önceden Londra'daki müzayedede satışa çıkartılan Fatih Sultan Mehmet portesini satın alan İBB’ye Cumhurbaşkanlığı’ndan tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı İsmail Cesur, sözkonusu eserin iadesi için diplomatik çalışmaların sürmesine rağmen İBB’nin “şımarık çocuk” gibi davrandığını öne sürdü:

Belki de dünyada en çok kültürel varlığı kaçırılmış olan Türkiye’nin kültür diplomasisine zarar vermek, devletin elini zayıflatmak… Hepsi maalesef PR için... Devlet bilmiyor mu satın almayı? Gücü mü yok? Hakkı olanı geri almak için uğraşıyor. Şımarık çocuk gibi davranma İBB. Peki böyle sorumsuzluklar neden sürekli yapılıyor? Çünkü prim veriliyor. Rasyonalitenin sosyal medyada alıcısı yok, popülizmin alıcısı çok. Türk kamu menfaati, devlet politikası uluslararası alanda gözetiliyor mu yoksa hasar mı alıyor, umurlarında değil. Varsa yoksa PR.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun da Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:


“İBB, İnterpol bildirimi yapılmış ve durdurulması sağlanmış müzayedelerden eser almaz”

Mahir Polat, Beştepe'den gelen eleştiriler sonrası bir açıklama yaptı.

Dünden bu yana bir Osmanlı Camisi’nin kitabesini son anda kurtarmamız neredeyse suç oldu. Geçen cuma satılmış kitabeyi kimse dert etmedi, haber yapmadı. Dün İBB’nin aldığını paylaştığımızda suç oldu.. Müzayedede rekabet ettiğimiz Katarlılar alsaydı kimse üzülmeyecekti demek ki. Son ana kadar tarihi kitabenin satıştan çıkarılmasını bekledik. Müzayede başlayıp esere başkaları teklif vermeye başlayınca kimse almasın diye son çare müzayedeye online katılarak eseri kurtardık. 4600 Euro’ya tarihi camiden kalan son parça olan kitabeyi İstanbul’a kazandırdık. İBB, İnterpol bildirimi yapılmış ve durdurulması sağlanmış müzayadelerden eser almaz. İBB, İstanbul’a ait tarihi bir cami kitabesi, yabancı ellere geçmesin diye gereğini yapmış ve eseri satın almıştır. Asılsız suçlamalar, konuyu manipüle etmek isteyenlerin ifadeleridir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU