Instagram CEO'su, şirketini "Otomobillerin de zarardan çok faydası var" diyerek savundu

Ele geçirilen rapor, sosyal medya platformunun gençlere verdiği zararı ortaya koymuştu

38 yaşındaki Adam Mosseri, üç yıldır Instagram CEO'luğu görevinde bulunuyor (Reuters)

Teknoloji devi Facebook'a bağlı Instagram'ın CEO'su Adam Mosseri perşembe yaptığı açıklamada sosyal medyayla otomobilleri birbirine benzetti. Mosseri bu ifadelerin ardından eleştiri oklarının hedefi oldu.

Facebook'un kurum içi raporlarını ele geçiren ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, Instagram'ın ergenlik çağındaki kızlar başta olmak üzere gençlere verdiği zararı gözler önüne serdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

14 Eylül'de geçilen habere göre şirket içinde iki yıl önce yapılan bir araştırmada "Üç genç kızdan birinin olumsuz beden algısını daha da kötüleştiriyoruz" sonucuna varıldı. Araştırmaya ait bir başka slaytta gençlerin yaşadıkları anksiyete ve depresyonun ağırlaşmasından Instagram'ı sorumlu tuttuğu görüldü.

ABD'de çocukların pazarlama içerikleri ve reklamlardan korunması için çalışan Fairplay isimli kuruluşsa Facebook'u, bulguları "önemsizmiş gibi göstermekle" suçladı. Yapılan açıklamada, bulguların hem halktan hem de ABD Kongresi'nin üyelerinden gizlendiği duyuruldu.

Demokrat parlamenter Lori Trahan da şirketi eleştirerek çocuklar için uygulama geliştirme planlarından vazgeçmeye ve mevcut kullanıcısı olan gençleri zararlı etkilerden korumak için çalışmaya davet etti.

Facebook ise araştırmaların mülkiyet haklarını ve katılımcıların özel bilgilerini korumak için bulguları paylaşamadıklarını ancak araştırmalarda daha şeffaf olmak için çalışmalar yaptığını bildirdi.

Mosseri, sosyal medyaya bazı düzenlemeler gerektiğini kabul etti

Mosseri'nin katıldığı podcast'te sunucu Peter Kafka, WSJ'in haberine işaret edip Instagram CEO'suna sosyal medyanın sigara gibi insanlara zarar verebileceği için kısıtlanması ya da tamamen yasaklanması gerektiğini düşünüp düşünmediği sorusunu sordu. Mosseri bu soruya şu yanıtı verdi:

Trafik kazaları sebebiyle normalden daha fazla kişinin öldüğünü biliyoruz. Ancak otomobiller genel olarak dünyada yok ettiğinden çok daha fazla değer yaratıyor. Bence sosyal medya da buna benziyor.

Mosseri, sosyal medyanın sigara ve uyuşturucuyla karşılaştırılmasına da katılmadığını söyledi.
 


Kafka bunun ardından otomobiller üzerine hazırlanan sıkı düzenlemeleri hatırlattı. Sosyal medyanın bazı düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu kabul eden Mosseri, sözlerine şöyle devam etti:

Ancak dikkatli olmanız gerektiğini düşünüyoruz çünkü düzenlemeler daha fazla soruna neden olabilir.

Instagram CEO'sunun bu sözleri sosyal medyada tepki uyandırdı. Bir Twitter kullanıcısı, "Ulaşım sosyal medyadan çok daha önemli" derken bir başkası şöyle yazdı:

Arabalar kelimenin tam anlamıyla gezegenin iklimini değiştirdi. Sosyal medyanın toplumsal dokuyu nasıl değiştirdiği iddiasını çürütmek istediğiniz metafor muhtemelen bu değil.

Mosseri tepkilerin ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada araba benzetmesinin "mükemmel olmadığını" ancak Facebook yöneticilerinin sosyal medyanın kötüden ziyade iyi olduğuna inandığını ifade etti.

 

Independent Türkçe, CNBC, New York Post, AA, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU