Ticaret Bakanlığı, ÖTV'de matrah değişikliğine rağmen sıfır araç fiyatlarının düşmediği şikayetleri üzerine soruşturma başlattı

Bakanlığa fiyatların düşmemesi hakkından 2 binden fazla şikayet dilekçesi ulaştığı belirtildi

Ticaret Bakanlığı ÖTV'de matrah değişikliğine rağmen sıfır araç fiyatlarının düşmediği şikayetleri üzerine müfettiş görevlendirildiğini açıkladı / Fotoğraf: AA

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sıfır kilometre araç satışında özel tüketim vergisi (ÖTV) matrah değişikliği sonrası ortaya çıkan indirimi fiyatlara yansıtmadığı iddia edilen bayiler için denetim talimatı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 12 Ağustos 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında ÖTV matrahlarında yapılan değişiklikle sıfır kilometre araçların fiyatlarının düşürülmesinin amaçlandığı anımsatıldı.

Buna karşın söz konusu düzenlemenin piyasa fiyatlarına yansımadığına ilişkin Bakanlığa 2 binden fazla şikayet dilekçesi ulaştığı belirtilen açıklamada, "Söz konusu şikayet başvurularında, bayiler tarafından ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçların fiyatlarında indirim uygulanmaktan imtina edildiği ve ayrıca stoklarındaki sıfır kilometre araçları çeşitli gerekçelerle galericilerle anlaşma yoluna giderek veya kendi bünyelerinde yüksek fiyattan ikinci el araç olarak satmaya çalıştıkları gibi iddialar yer almıştır. Yine bu şikayet başvurularında, haksız işlemleri yapan bayilerin stoklarında araç kalmadığını iddia ederek ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçları müşterilerine satmadıkları ifade edilmiştir" bilgisine yer verildi.

Cezai müeyyide uygulanacak

Açıklamada, vatandaşlardan gelen bu şikayet dilekçelerinin çözüme kavuşturulması ve Cumhurbaşkanı Kararı ile sıfır kilometre araçların fiyatlarını düşürmeyi amaçlayan söz konusu düzenlemeyi etkisiz hale getirmeye çalışan haksız ticari uygulamaların tespiti ve bu konudaki cezai müeyyidelerin uygulanması maksadıyla Bakan Muş'un talimatıyla Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin görevlendirildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Müfettişlerce, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat kapsamında denetimlere ivedi bir şekilde başlanmıştır. Müfettişler, bu kapsamda sıfır kilometre araçlara ilişkin üretici, distribütör, bayi ve galerici araç tedarik zincirini incelemektedir ve yürütülen bu denetimler halihazırda devam etmektedir"

Ağustos ayı ortasındaki değişiklikle 1,600 cm3 motor hacmine sahip ve %45 ÖTV dilimine dahil olan, ÖTV matrahı 85,000 TL olan araçlarda matraha esas sınır 92,000 TL'ye, 85,000 TL ile 130,000 TL olanlarda 92,000 TL ile 150,000 TL'ye çıkarılmıştı.

Karar sonrası üreticiler son aylarda ivme kaybeden satışların bir miktar artması beklediklerini belirtmişlerdi. Enflasyona etki ise Ağustos'ta 10 baz puan civarında olmuş ekonomistler etkinin Eylül'de de devam edebileceğini söylemişlerdi.

 

AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU