Cumhuriyet yazarı: AKP, MHP’siz seçime hazırlanıyor

“Yani muhalefeti büyüten, iktidarı eriten ittifak sistemini Erdoğan ortadan kaldırabilir...”

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Tuncay Mollaveisoğlu, AK Parti’nin MHP olmadan bir seçime gireceğini öne sürdü. Cumhuriyet yazarının iddiasına göre iktidar, HDP seçmeni ile yakınlaşma hesabı içerisinde.

Mollaveisoğlu, bugünkü köşe yazısında “bugünün kısa özeti”ni şu ifadelerle anlattı:

Cumhur İttifakı, mevcut seçim sistemi ile sandığa gidilirse, hem parlamentodaki çoğunluğu hem de Cumhurbaşkanlığı’nı kaybediyor... Saray, HDP seçmeni ile yakınlaşmanın hesabı içinde... MHP, bu yakınlaşmanın önündeki en büyük engel... AKP, MHP’siz bir seçime hazırlanıyor... Seçim barajını yüzde 7’ye indirerek hem MHP’nin Meclis’e girmesini “garantiye” alıyor hem de “bu ortaklık bitti” diyerek HDP seçmenine zeytin dalı uzatmanın yollarını arıyor... Seçim öncesi genel af dahil, birçok siyasi hamle masada...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı göreve tekrar seçilebilmesi için HDP seçmenine ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Cumhuriyet yazarı, şunları yazdı:

İşte “Gordion’un düğümü” de burada... AKP, MHP yanındayken Cumhurbaşkanlığı için HDP seçmeninden nasıl oy isteyecek?  MHP’yi seçim öncesinde AKP’den ayırıp, Meclis’e girmesi için barajı MHP’nin oy seviyesine düşürecek Erdoğan, HDP seçmenine yeni bir açılım vaadinde bulunabilir...  Yani muhalefeti büyüten, iktidarı eriten ittifak sistemini Erdoğan ortadan kaldırabilir... İttifakların dağıldığı, her partinin kendi gücü ile yarıştığı eski sistem için yasa değişikliği gerekiyor. Bu değişikliğin geçerli olması için de seçime bir yıl kala yapılması şart...

"HDP seçmeni belirleyecek"

“HDP seçmeni, MHP ile ortalığı “sözde bitiren” bu planın parçası olur mu?” sorusunu gündeme getiren Mollaveisoğlu, şu görüşlerini dile getirdi:

Eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş, “Demokratikleşme konusunda HDP’nin şakası yok, blöf yapmıyor. Bizim demokratikleşme ilkelerimizi ciddiye alıp tartışmayanları, HDP de ciddiye almayacaktır” dedi... Demirtaş’ın ittifak şartı yapacağı demokratikleşme ilkelerinin içinde ne var, belli değil. Bir tutum belgesi ile yakında açıklayacaklar.  Öte yandan Millet İttifakı, sistem bu şekilde devam ederse iktidara geliyor. Millet İttifakı da HDP seçmeni ile kriz yaratabilecek siyasetten uzak duruyor.   Biliyorsunuz, HDP, Millet İttifakı’nın bir parçası değil. Aldığı oy oranına göre Meclis’te temsil edilecek. Ancak  “Cumhurbaşkanı kim olacak” sorusunun yanıtını, HDP seçmeninin tercihi belirleyecek. 

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı devam etsin diye, MHP bu senaryoya sessiz kalır mı?  Ben, bugüne kadar AKP ile ittifakta oy kaybına rağmen birçok fedakârlık yapan Bahçeli’nin, “yeni açılım sürecine” ses çıkarmayacağını düşünüyorum.  İktidarın yolunu döşeyenler, Cumhurbaşkanlığı seçiminde galibiyeti, HDP’ye muhtaç hale getirdiler. 

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU