Saygı Öztürk: Suriyelilerin tarikatı, Türkiye'ye yayıldı

"Diyanet, görevini ihmal ettiği için bugün bu kadar tarikat, cemaat ortaya çıktı"

Fotoğraf: Twitter

Sözcü gazetesinin Ankara temsilcisi Saygı Öztürk, Türkiye’de yaşayan bazı Suriyelilerin bir tarikata üye olduğunu yazdı.

Öztürk, bugünkü köşe yazısında Türkiye’de 4 milyon Suriyeli olduğunu hatırlattı ve “Ülkemizde 4 milyon civarında Suriyeli bulunuyor. Ülkelerinde tarikat mensubu olanlar, ülkemizde de tarikatlarla bağlarını sürdürüyor. Dahası, tarikat şeyhinin Türk vatandaşlarına da icazet vermesiyle birlikte giderek yayılıyor.  Bunların başında Şeyh Ubeydullah El Kadiri'nin olduğu Şâzelîlik öne çıkıyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öztürk, konuyu tarikat yapılanmasını bilen bir hoca ile konuştuğunu ve bu hocanın şu ifadeleri kullandığını aktardı:

Türkiye'de, Şeyh Ubeydullah El Kadiri, 30-33 yaşlarında çok sayıda kişiye icazet verdi, vermeye de devam ediyor. Ondan icazet aldığını söyleyenler de memleketlerinde faaliyetlerini yürütüyor. Bunların hedeflerinde de Atatürk var. Devamlı Atatürk'e hakaret ediyorlar. Burada büyük bir tehlike var. Ama görmüyorlar. Çoluk-çocuk, gençler bu tarikatla yönlendiriliyor. Pıtrak gibi tarikat yapılanması ortaya çıkıyor. Önüne gelene icazet verdi. Bunları Devletin takip etmesi gerekir. Bu şeyhin, 30-40 tane halifesi olduğunu söylüyorlar. Bu tarikatın en etkili olduğu yerlerden birisi Gaziantep. Tarikatın Türk vatandaşlarından ömenli ölçüde taraftarı var. Diyanet İşleri Başkanlığı personeli ne yapıyor? Yanlışları görüp, halka bunun yanlış olduğunu anlatmalı. Devletin istihbaratı bunlarla ilgili araştırma yapmalı, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'yla işbirliği içinde olmalı. Diyanet, görevini ihmal ettiği için bugün bu kadar tarikat, cemaat ortaya çıktı.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU