Gurbetteki Hazaraların Taliban korkusu: "Irak'ta kalmayı tercih ederim"

Taliban, 1996'da öldürdüğü Şii lider Abdül Ali Mazari'nin heykelini ağustosta bombayla havaya uçurdu

Hazaralar, Afganistan nüfusunun yaklaşık yüzde 10 ila yüzde 20'sini oluşturuyor (AFP)

Sünni ve Peştun ağırlıklı bir yapılanma olan Taliban'ın Afganistan'da kontrolü sağlaması, ülkede yaşayan Hazaralar kadar gurbettekileri de endişelendiriyor.

Fransız haber ajansı AFP'nin Irak'ın Necef kentinde görüştüğü Hazaralar, şimdilik kendilerini güvende hissettiklerini ancak aileleri için korktuklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira Afganistan'da 20 yıl önce de iktidarda olan Taliban'ın, binlerce Hazara'yı katlettiği düşünülüyor.

Örgüt, yoğun olarak Hazaraların yaşadığı Bamyan vilayetindeki Buda heykellerini 2001'de patlatmıştı.

Taliban geçen haftalarda kontrolü sağladıktan sonra da Şii lider Abdül Ali Mazari'nin aynı vilayetteki heykelini bombayla havaya uçurdu. Mazari, 1996'da Taliban militanları tarafından öldürülmüştü.

Yıllardır Necef'te Şii din alimlerinden eğitim alan Şeyh Ali Basir, Afganistan'daki ailesi için endişelenen Hazaralardan biri.

"Afganistan halkına hizmet etmeyi çok istedim. Dönmek istiyorum ama koşullar normal değil" diyen 51 yaşındaki Şeyh Ali şöyle konuştu:

Kardeşlerim Afganistan'da. Allaha şükür ikisi de başkentten uzakta, kırsal kesimde. İyiler.

Şeyh Ali, Taliban'ın Şiileri kontrol altında tutmak için yapacağı girişimlerden korktuğunu söyledi.

Şeyh Ali'in 21 yaşındaki oğlu Mustafa Basir ise Irak'ta doğup büyüdüğünü ve kendisini "Iraklı" gibi hissettiğini vurguladı:

Necef'te kalmayı tercih ederim. Burası daha güvenli.

20'li yaşlarındaki Şeyh Muhammed Taki adlı Şii öğrenci AFP'ye, ailesini Afganistan'ın Herat vilayetinden Irak'a getirmek istediğini açıkladı:

Annem, kardeşim ve eşim hâlâ orada. Onlar için epey endişeleniyorum. Bir kadın artık eşi olmadan evden ayrılamaz. Afganistan'da artık devlet yok. Seyahat için vizeyi ve pasaportu nasıl alacağımızı bilmiyoruz.

Necef'te eğitim gören Şeyh Kurban Ali ise "evim" dediği Mezar-ı Şerif'e dönmeyi hayal ettiğini bildirdi. Ancak ülkedeki koşullar sebebiyle öğrencilerin "mesajlarını yayamayacağını" söyleyen 26 yaşındaki Ali, Necef'teki yetkililerin istemesi halinde bunu "memnuniyetle" deneyebileceğini ifade etti.

 

Independent Türkçe, AFP, Hindustan Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU