Güney Çin Denizi'nde gerilim tırmanıyor: ABD, Çin'in sınır ihlali iddialarını yalanladı

Pekin'in uluslararası sularda hakimiyet iddiasında bulunduğu yeni yasayı onaylamasından günler sonra, ABD Donanmasına ait bir destroyer tartışmalı ada zincirinin arasından geçti

Spartly Adaları'ndaki Mischief Resifi (Reuters)

Çin, ABD güdümlü füze destroyerinin tartışma konusu Spratly Adaları'ndaki varlığının ulusal egemenliğinin ihlali olarak nitelendirince Güney Çin Denizi'ndeki gerilim tırmandı.

ABD Donanması'na bağlı 7. Filo'dan yapılan açıklamada, izinsiz sınır ihlali gerçekleştirildiğine dair Çin yönetimi iddiasının "yanlış" ve Çin'in meşru deniz seyrüseferini saptırma kampanyasının bir parçası olduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Donanmasına göre USS Benfold adlı destroyer, çarşamba günü Mischief Resifi'nin 12 deniz mili açıklarında gerçekleşen 7. Filo'nun "Seyrüsefer Özgürlüğü Operasyonu'nda" görev aldı.

Açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin bu görevle ilgili açıklaması yanlıştır. USS Benfold bu [operasyonu] uluslararası hukuka uygun gerçekleştirmiş ve sonrasında uluslararası sulardaki normal faaliyetlerine devam etmiştir" dendi.

Operasyon, Çin'in yabancı gemilerin tartışmalı ada zincirinde hak iddia ettiği sulara girmeden bildirimde bulunmasını talep eden bir yasayı onaylamasından birkaç gün sonra gerçekleşti. ABD Donanması bu türden bir bildirimde bulunmadığını belirtiyor.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (HKO) sözcülerinden Kıdemli Albay Tian Junli, Çin devletine bağlı medya kuruluşu Global Times'a yaptığı açıklamada, USS Benfold'un resif civarındaki alanları "ihlal etmesi" üzerine "uyarıldığını" ifade etti.

Albay Junli, bir kısmı üzerinde Filipinler, Malezya, Brunei, Tayvan ve Vietnam tarafından da hak iddia edilen adalar ve çevresindeki sular üzerinde Çin egemenliğini savunmak için HKO Güney Saha Komutanlığı'nın yüksek alarm seviyesinde kalacağını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki "zorbalığına" karşı mücadelede destek olmak ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne riayet etmesine zorlamak amacıyla ağustosta Vietnam'ı ziyaret etmişti.

7. Filo sözcüsü Teğmen Mark Langford, Stars and Stripes'a verdiği demeçte, donanma operasyonu kapsamında, ne USS Benfold'un ne de USS Carl Vinson uçak gemisiyle saldırı grubunun başka yerlerde gerçekleştirdiği tatbikatlarda, söz konusu denizlerin bazı kısımlarında hak iddia eden hiçbir ülkeye bildirimde bulunulmadığını açıkladı.

Teğmen Langford gazeteye, bahse konu operasyonun ABD Donanması'nın 2021'de bu türden gerçekleştirdiği 7. operasyon olduğunu ve Spartly Adaları'ndaki bir önceki faaliyetin şubatta yürütüldüğünü belirtti.

Çin, Spratly Ada zinciri boyunca Mischief Resifi dahil resifleri, askeri altyapı inşa ederek ve deniz üzerinde arazi kazanımıyla adalara dönüştürdü.

7. Filo'nun açıklamasında, doğal halinde sular çekildiğinde ortaya çıkan ve sular yükseldiğinde deniz yüzeyinin altında kalan resifin uluslararası hukuka göre karasuları sayılmayacağı belirtildi.

Açıklamada, "Mischief Resifi'ndeki arazi kazanımı çabalarıyla inşa edilen tesis ve yapılar, uluslararası hukukun bu nitelendirmesini değiştirmez" dendi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU