Hukuk mücadelesine konu olan alpakaya yapılan otopsi, tartışmayı yeniden alevlendirdi

Geronimo'nun sahibi, hayvanın "kibir, cehalet ve açgözlülüğün masum kurbanı olduğunu" söyleyerek çevre bakanını istifaya çağırdı

Hayvanın sahibi Macdonald'a göre Geronimo, hiçbir hastalık belirtisi göstermiyordu (AFP)

Alpaka Geronimo'nun sahibine göre, yapılan otopsinin ön bulguları, hayvanın sığır tüberkülozu olmadığını gösteriyor.

Helen Macdonald'ın Birleşik Krallık'ın Çevre Bakanı George Eustice'i istifaya çağırırken, Eustice'in ofisinin önündeki eyleme katılan destekçiler de "katil" diye slogan attı.

Macdonald, hükümet yetkililerini hayvanın nasıl öldürüldüğünü ve son yolculuğunda ona nasıl "işkence" yapıldığını kendisinden saklamakla suçladı.

Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı (DEFRA) yetkilileriyse, Macdonald'ın sonuçları yorumlayış tarzına itiraz ederek otopside gelecek aylarda test edilecek lezyonlar saptandığında ısrar etti.

Alpakaya 2017'de Yeni Zelanda'dan ithal edilmeden önce yapılan sığır tüberkülozu testinin sonucu negatif çıkmıştı. Geronimo, o zamandan beri hiçbir belirti göstermemiş olsa da DEFRA, hayvanın testlerinin pozitif çıktığını ve bu yüzden itlaf edilmesi gerektiğinde ısrarcı olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macdonald ve danışman veterinerin testlerin hatalı olduğunu kanıtlamak için verdiği uzun mücadelenin ardından, polisin de desteklediği yetkililer, sonunda 31 Ağustos'ta hayvanı ölüme götürmüştü.

Kampanyacı Dominic Dyer, destekçilerin "Utan DEFRA" tezahüratları arasında, Geronimo'nun esaretini "Bu ülkede şimdiye kadar gördüğüm en vahşi hayvan suçlarından biri" diye niteledi.

Veteriner hemşiresi Macdonald, kendi çağırdığı uzmanın otopsiye katılmasına izin verilmemesi üzerine sonuçların tamamını talep etti.

Hemşire, yetkilileri kendisini tehdit edip korkutmakla ve devegillere dair hiçbir şey bilmeyen "uzmanları öne sürmekle" suçladı.

Kalabalığa seslenen Macdonald "Geronimo'ya yönelik barbarca muameleye katkıda bulunanlar listesi uzun" dedi. Macdonald, kendisini "onların dogmalarına karşı çıkmaya" cesaret ettiği için cezalandırdıklarını iddia etti.

Hemşire, "Geronimo kibir, cehalet ve açgözlülüğün masum kurbanı oldu" dedi.

Artan tezahüratlar eşliğinde Geronimo için savaşacağına ve tüm hayvanlar için mirasının yaşamasını sağlayacağına söz veren Macdonald, "Geronimo bu dünyada bir lütuftu" diye konuştu.

Veteriner Iain McGill de Geronimo'yu yakalaması için yetkililerin ona nasıl baskı yaptığını, uygun kafa koşum takımını kullanmakta ve ona iğneyi saplamakta nasıl başarısız olduklarını anlattı.

Mcgill, hayvanın hatalı pozitif sonuca neden olan tüberkülin antikorlarıyla "dolu olduğunu" ve ısrarla yetkililerle konuşmak istemelerine rağmen reddedildiklerini söyledi.

Baş veteriner memuru Christine Middlemiss ise şöyle konuştu:

Bir dizi tüberküloz benzeri yaralar bulundu ve standart uygulamaya uygun şekilde bunlar şimdi ileri araştırmadan geçiyor.

Bu testler, doku örneklerinden bakteriyolojik kültür geliştirilmesini içeriyor ve genellikle birkaç ay sürüyor. Tüm otopsi ve kültür sürecini yıl sonuna kadar tamamlamayı umuyoruz.

DEFRA, Macdonald'ın otopsi raporuna dair ikinci bir görüş almasından memnuniyet duyduklarını ve hükümete çalışan bilim insanlarının akıllarına gelebilecek her soruyu yanıtlamaya istekli olduğunu bildirdi. Bakanlık, Middlemiss'in hayvanın sahibiyle iletişim kurmak için çaba harcadığını da ekledi.

Dr. McGill ise otopsinin ön sonuçlarında görünür lezyonların olmadığını ve alpakalarda tüberkülozda görülen türden büyümüş, beyaz ya da kremsi apselerin görülmediğini söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU