Ali Bayramoğlu: Son siyasi hamleler

“Beklentileri ve tahminleri HDP’nin bu koşullarda yüzde 7’nin altında kalacağı”

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, AK Parti ve MHP’nin seçim barajını düşürmeye yönelik hamlesinin hedefinin HDP’yi Meclis dışı bırakmak olduğunu söyledi.

Bayramoğlu, “Son siyasi hamleler” başlıklı bugünkü köşe yazısında “Malum bir süre önce Erdoğan, ardından Bahçeli yüzde 7’lik seçim barajı üzerinde anlaştıklarını açıkladılar” hatırlatması yaptı.

Karar yazarı, Cumhur İttifakı’nın bu düzenlemeye ilişkin öngörüsünün şöyle olduğunu söyledi:

HDP’nin yüzde 10’luk oy oranın, barajı geçmesini sağlamak için muhalif kesimin verdiği “ödünç’ oylara bağlıyorlar. Barajı yüzde 7’ye çekerek bunu engellemeyi hedefliyorlar. Beklentileri ve tahminleri HDP’nin bu koşullarda yüzde 7’nin altında kalacağı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Cumhur İttifakı’nın bu hesabı pek gerçekçi görünmüyor” diyen Bayramoğlu, şu görüşlerini dile getirdi:

HDP’nin 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden başlayarak HDP’nin oy oranı, biri hariç, hiç seçimde yüzde 10’un altına inmedi. O seçimde de Demirtaş, hapishaneden yüzde 8,5’luk oy oranına ulaştı. Seçmen sosyolojisi ve oy dağlımı bakımından Kürt oylarının bölge sınırlarını aşan ve katmanlı bir yapısı olduğunu, Türkiye partisi istikametinde yol aldığının görmemek, iktidarın izlediği asayiş politikalarıyla son derece uyumlu aslında.

Ancak Kürt oyları bağlamında HDP’nin Cumhır İttifakı bakımından önemli bir sorun olduğu anlaşılıyor. Kuvvetli bir kapatma kararı iktidar için tepki yaratacak büyük bir risk. Dar ve daraltılmış bölge seçim sistemini de HDP endişesiyle istemiyorlar.  Ancak ne çare, o bölgede egemen seçmen iradesi ortada.

Velhasıl Cumhur İttifakı’nın seçim sistemi mühendisliği şu an itibariyle büyük anlam taşımıyor. Muslukları kısmak suyun dışarı akmasının engellemeyecektir.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU