Test amaçlı NFT, 2 milyon liraya satıldı

Firma satış haberini, "Tarih yazılıyor" diye duyurdu

NFT, el yazısıyla yazılmış "test" ifadesinden ibaret (@FTX_Official / Twitter)

FTX isimli kripto para borsasının CEO'su Sam Bankman-Fried, henüz test aşamasındaki pazara, üzerinde el yazısıyla yalnızca "test" yazan alelade bir içerik yükledi.

Ancak adından da anlaşılabileceği üzere test amacıyla yüklenen bu NFT, beklenmedik şekilde 270 bin dolara (yaklaşık 2 milyon 200 bin TL) alıcı buldu.

NFT, açılımıyla "non-fungible token", Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor. NFT'nin özgün ve biricik olması, kendi türünden başka bir değerle takas edilemeyeceği anlamına geliyor. Dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılan NFT, dönüştürülen varlıkların özgünlüğünün kolayca doğrulanmasını sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oyun kartları, tablolar veya antika eşyalar gibi NFT'lerin de sergilendiği ve açık artırmayla satın alınabileceği pazarlar mevcut. Bu dijital pazarlar arasında OpenSea, Rarible ve Nifty Gateway gibi platformlar yer alıyor.

Bu gibi birçok NFT platformu üzerinden kullanıcılar, dakikalar içinde kendi NFT'lerini oluşturabiliyor.

Son günlerde NFT adeta bir çılgınlık haline gelirken, Sam Bankman-Fried da "test" yazısından oluşan bu NFT'yle aslında herkesin bir dijital sanat eseri oluşturabileceğini göstermek istemişti. 

Ancak bu içeriğin yüklenmesi üzerine bir kullanıcı, bin 100 dolarlık (yaklaşık 9 bin 100 TL) teklif verdi. Birkaç saat sonraysa başka bir kullanıcı, 270 bin dolarlık teklifle NFT'nin sahibi oldu. 

Borsanın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Tarih yazılıyor. Sam Bankman-Fried’ın sadece 1 tane olan test NFT’si 270 bin dolara satıldı" ifadelerine yer verildi.
 


Öte yandan bazı sosyal medya kullanıcıları satışın reklam amaçlı kurgulandığını düşündüklerini ifade etti. Ancak bunun doğru olup olmadığını öğrenmek mümkün değil.

Webtekno’nun haberine göre FTX, son dönemlerde özellikle de ABD sınırlarında epey popüler olmaya başladı.

Hatta şirket, 900 bin dolarlık yatırım toplayarak kripto para tarihine geçmişti.

 

Independent Türkçe, Webtekno, CryptoPatato

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU