Metiner: CHP’nin Barzani ziyareti ne anlama geliyor?

“İsteniyor ki Barzani ziyaretini MHP çıkıp eleştirsin. CHP de ‘Erdoğan da ziyaret etti’ desin”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki heyetin Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Neçirvan Barzani ile Erbil'de bir araya gelmesine dair bir köşe yazısı kaleme aldı.

“CHP’nin Barzani ziyareti ne anlama geliyor?” başlıklı yazısında Metiner, “bu görüşmenin kuşkusuz bir plan dahilinde olduğu” görüşünü savundu ve şunları yazdı:

Bu oyun planından HDP de haberdardır. Zaman zaman HDP heyetlerinin Barzani’ye giderek PKK ile aralarındaki düşmanlık sorununu çözmeye dönük görüşmeler yaptıkları ama bunda başarılı olamadıkları sır değil. Şimdi HDP’nin yapamadığını CHP yapmayı deneyecek. CHP sözümona “bölge barışı” gibi genel bir barış ekseninde daha rafine bir dille bu düşmanlık ilişkilerinin çözümlenmesi konusunda misyon üstlenecek. Bunun 2023 seçimlerine giderken Kürt seçmenleri siyaseten devşirmek gibi bir amaç içerdiğini söylemeye gerek var mı?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Barzani yönetimiyle yapılan görüşmelerde Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler ve muhtemel sonuçlar eminim ki gündeme getirilmiştir” diyen Yeni Şafak yazarı, şunları söyledi:

PKK’nın Suriye denkleminde kurucu aktör olarak devreye alınması, PKK/HDP kanadının Türkiye’deki sorunun çözümü için gerekli gördüğü bir formülasyon çünkü. Suriye’nin kuzeyinde hatırı sayılır bir Barzani/Kürt gücü var çünkü. PKK’nın oyun planında öncelikli olan yer, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak bir devlet. Kendi hâkimiyetlerindeki bu devlete Türkiye’nin razı olması halinde PKK silahlı gücünün Türkiye için bir tehdit unsuru olmaktan çıkacağı biçiminde bir yeni propaganda gündemde. Bu yeni bir tuzak elbette. Bunun hem Türkiye hem de Barzani için çok daha kötücül sonuçlar doğuracağını söylemek için kâhin olmaya gerek yok.

Ana muhalefet partisinin, ziyaret dolayısıyla MHP’den eleştiri beklediğini savunan Metiner, şu görüşünü de dile getirdi:

Kılıçdaroğlu CHP’si bir oyun planına göre hareket ediyor. 2023 seçimlerinde Erdoğan’ı devirmek için “büyük ağabey” ne derse onu yapacaktır. Bu oyunun içinde Cumhur İttifakı’nı parçalamak da var. İsteniyor ki Barzani ziyaretini MHP çıkıp eleştirsin. CHP de “Erdoğan da ziyaret etti” desin. Bu tartışmayı izleyen Kürt vatandaşlarımız da Barzani üzerinden “Kürt düşmanlığı” yapıldığı algısına kapılsın ve CHP buradan siyaseten nemalansın.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU