Elon Musk'ın SpaceX'inin sivil ekibi, "emsalsiz bir sağlık araştırması" yürütecek

Mürettebatın kan, uyku, genetik ve diğer ölçümlerinden toplanan bilgiler hem gelecekteki görevlere hem de Dünya'daki tıbbi uygulamalara fayda sağlayabilir

SpaceX ekibinin fırlatılışı (NASA/Joel Kowsky) 

İleride gezegen dışına seyahat edenlere destek sağlamak için kullanılacak büyük miktarda sağlık verisini toplamak amacıyla SpaceX'in tamamen sivillerden oluşan ilk yörünge uçuşu Inspiration4 ekibinden yararlanılacak.

Dragon uzay kapsülünü kullanacak 4 kişi, uçuşu talep eden ABD'li milyarder Jared Isaacman, St. Jude Hastanesi'nden asistan hekim Hayley Arcenaux, veri mühendisi Chris Sembroski ve yerbilimci ve sanatçı Sian Proctor'dan oluşuyor.

15 Eylül'de yapılması planlanan görevde Dünya'ya geri gelip Atlantik Okyanusu'na inilmeden önce üç gün boyunca 575 kilometre irtifada gezegenin yörüngesinde dönülecek. SpaceX, bunun Hubble Uzay Teleskopu onarım görevlerinden bu yana herhangi bir insanlı uzay uçuşunun Dünya'dan en uzağa kat ettiği mesafe olacağını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mürettebat EKG (elektrokardiyograf) aktivitesi, hareket, uyku, kalp atış hızı ve ritmi, kan oksijen doygunluğu, kabin gürültüsü ve ışık yoğunluğu da dahil bir dizi tıbbi veri toplayacak. Bu veriler de zamanla davranışsal ve bilişsel performansta yaşanan değişimleri değerlendirmeye katkı sağlamak için kullanılacak.

Bağışıklık sistemi fonksiyonunu takip etmek için kandamlalarının alınmasının yanı sıra, insanların yerçekimindeki değişime verdiği tepkiyi incelemek için de uçuştan önce ve hemen sonra denge ve algı testleri yapılacak.

Weill Cornell Medicine'deki araştırmacılarla işbirliği yapan SpaceX, tasarlanan Biobank'ta kriyojenik şekilde dondurulan numune ve verilerle mürettebatın genetiğini, mikrobiyomlarını ve diğer değişkenlerini takip edecek.
 


Son olarak, mürettebatın organ sistemleri de şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotların test ettiği ve tıbbi eğitimi bulunmayan uzmanlara yönlendirmeler sağlayan yapay zekalı ultrason cihazı aracılığıyla taranacak. Amaç, mürettebatın klinik düzeyde görüntüler elde etmek için Dünya'dan ne kadar desteğe ihtiyaç duyacağını belirlemenin yanı sıra, uçuş öncesi ve sonrasındaki biyolojik değişimlerin zaman çizelgesini çıkarmak.

SpaceX, tüm bu araştırmaların hem Dünya'da hem de gelecekteki uzay uçuşlarında insan sağlığı üzerinde potansiyel kullanımları olacağını söyledi.

Görevden önce mürettebat, uzay aracındaki sistemleri öğrenmek, acil durumlar için eğitim almak ve g-kuvvetini deneyimlemek için hem sınıflarda hem de simülatörlerde aylar geçirecek.

Isaacman, Time'a verdiği demeçte, "Normal beklenmedik olaylardan acil duruma kadar değişen 60'ın üzerinde prosedür var" dedi.

Birden fazla gün süren bir görevde, birçok şeyin ters gidebileceği uzun bir zaman oluyor.

Bununla birlikte, ideal durumda uzay aracı kendi kendine çalışacak. İnsanlı ilk SpaceX görevinin başındaki Doug Hurley, "Eğer otomasyon sorunu çözmezse, Dünya sizin bir sonraki savunma hattınız" dedi. Mürettebatın yalnızca araç çalışmazsa ve Dünya'daki kontrol merkezi sorunu çözemezse harekete geçmesi gerekecek.

Hurley, "Uzaydayken güvenmek ve teyit etmek zorundasınız" diyor.

Fakat sistem arızası benzeri bir senaryo sonucu gerek duyulmadıkça daha fazla manüel uçuş yapma planı yok.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU