DSP, seçim barajının tamamen kaldırılmasını istedi

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, seçim barajının tamamen sıfırlanması gerektiğini söyledi

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, gerçekleştirdiği basın toplantısında ülke ve dünya gündemini değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuşmasının aşında yeni başlayan adli yılın tüm adalet teşkilatına ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Aksakal, pazartesi günü yeniden başlayacak yüz yüze eğitim konusunda eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un başarısız olduğunu belirterek yeni Bakan Mahmut Özer'e başarılar diledi.

Aksakal ayrıca paralimpik oyunlarında başarı kazanan sporcuları da kutladı.

"Neden sadece Suriyeli ve sadece Ankara?"

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 2 Eylül'den geçerli olmak üzere Ankara mülki sınırlarının geçici koruma kaydına Suriyeli sığınmacılara kapatılması kararının bu konudaki kaygılarındaki haklılığın, daha önceki dönemlerde yapmış oldukları uyarıların ne denli yerinde olduğunun anlaşılmış olması bakımından önemli olduğunu kaydeden Önder Aksakal, "Ancak söz konusu kararın neden sadece Suriyeli ve sadece Ankara’da bulunan sığınmacıları kapsadığı hususunun izaha muhtaç olduğu açıktır. Zira pervazsız ve kontrolsüz bir şekilde ülkenin tüm bölgelerine yayılmış olan bu sığınmacıların öncelikle sınıra yakın merkezi bir bölgede barınmalarının sağlanması, daha sonra ivedilikle ülkelerine geri gönderilmeleri için diplomatik girişimlerin hayata geçirilmesi elzemdir" dedi.

"Milli beka meselesi"

Suriye’den gelen sığınmacıların yaklaşık 6 milyon kişi ve bunların büyük çoğunluğunun gençlerden oluştuğunu, ciddi oranda yeni doğum ve küçük çocukların da varlığını dikkate alındığında bu durumun millî beka meselesi olduğunu belirten Aksakal, "Ülkemizin demografik yapısını önemli ölçüde etkileyecek ve hatta değiştirebilecek nitelikteki bu stratejiden ivedilikle vaz geçilmesi, sığınmacıların en kısa sürede ülkelerine gönderilmeleri zorunluluğu kendini göstermektedir. Kısacası İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi’nin bu kararı yetersizdir, uygulamanın kapsamı genişletilerek sorunun kökten çözümüne yönelik yeni bir çalışma yapılmalıdır" diye konuştu.

Seçim Kanunu için öneriler

İktidar partisi tarafından Seçim Kanunları ve Siyasi Partiler Kanunu’nda yapılacak değişikliklerin meclisin açılacağı Ekim ayı itibariyle gündeme getirileceğinin anlşıldığını belirten DSP lideri, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ve yüzde 7 olarak önerilen seçim barajının ittifak ortağı MHP lideri Bahçeli tarafından da onaylanması için “dağ fare doğurdu”ifadesini kullandı.

İttifak Yasasının kapsamı seçim barajı yöntemiyle hakim partilerin iradesini perçinleme olanağı verdiğini kaydeden Aksakal, “bu düzenleme seçimlerin demokratik olması şartına vurulmuş bir darbedir. Mevcut haliyle yaklaşık 6,5 milyon seçmenin iradesinin yok sayılan mevcut uygulamada, muhtemel değişiklikle en az 6 milyon seçmen temsil hakkından mahrum bırakılmış olacaktır” dedi.

Kendi önerilerinin seçim barajının tamamen "sıfırlanması" olduğunu hatırlatan DSP Genel Başkanı, geçtiğimiz yıl DSP tarafından hazırlanarak Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve siyasi partilerle paylaştıkları Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’nda yapılması gerektiğini düşündükleri değişiklikleri şu şekilde sıraladı:

  • Siyasi Partilere devletçe yapılan hazine yardımı
  • Siyasetin finansmanının şeffaflaşması
  • Seçimlerde propaganda faaliyetlerinin eşitliği
  • Fiktif siyasi partilerin durumu
  • YSK’da siyasi partilerin temsili
  • Milli bakiye ve tercihli oy sistemi

"Henüz vakit geç değil"

Aksakal, “Görünen o ki iktidarı elinde bulunduran güçler, mevcut yapının devamını sağlayabilmek için göstermelik bir değişikliği yeterli bulmaktadır. Oysa bu önerilerimizin kapsamı, Türk milletinin çağdaş medeniyetler seviyesine erişmiş toplumlardaki bireyler kadar demokratik, özgür iradeleriyle liyakatli yöneticileri belirleyebilmesine, bu topraklar üzerinde yaşayan tüm kesimlerin parlamentoda hakça temsil edilmesine olanak sağlayacak niteliktedir. Henüz vakit geç değildir. Bugün itibariyle seçim barajı dışındaki hususların görüşülüp görüşülmediğine ilişkin bir bilgi kamuoyuna yansımış olmamakla birlikte diğer konulardaki önerilerimizin de değerlendirileceğine olan inancımızı güçlü tutmak istiyoruz" dedi.

Erdoğan’ın yeniden adaylığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olması konusunda yapılan tartışmalara da değinen ve Anayasa’nın 101. Maddesine göre erken seçim kararı alınmadan Erdoğan’ın yeniden aday olmasının mümkün olmadığını belirten ve bunun tartışmaya açık olmadığını kaydeden Önder Aksakal, "Erdoğan’ın, Anayasa’nın bu hükmüne rağmen YSK tarafından kabul edilebilecek adaylığı ve seçilmesi sonrasında oluşması muhtemel tartışmayla Türkiye üzerinde başka hesapları olan küresel güçlerin eline bir koz verilmiş olunur ki, bu da hiç kimsenin arzu etmemesi gereken bir sonuçtur" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU