Sezai Temelli: 23 Haziran’da İstanbul’daki kayyumu süpüreceğiz

Temelli, Yıldırım’ın Diyarbakır’da ifade ettiği Kürdistan lafına karşılık, “Diyarbakır Diyarbakır olalı böyle bir Kürtçe duymamış. Bir kişi anlamış, o da Mehdi Eker” dedi

Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sezai Temelli 23 Haziran İstanbul seçimi ile ilgili olarak, “Nerede bir kayyum varsa onu süpürmeye devam edeceğiz. Duyduk ki İstanbul’da bir kayyum var onu da süpüreceğiz” dedi. 

HDP grup toplantısında konuşan Temelli, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Temelli, “Silopi Belediyesi'ne gittik hava 40 derece, salon hınca hınç dolu ama klimalar çalışmıyor. Dedim herhalde bu kadar borç var bizim belediye tasarruf ediyor. Meğer kayyım soğutma sistemini çalmış. Hırsızlıkta, yolsuzlukta, talanda sınır tanımıyorlar” dedi. 

Sezai Temelli Yargı Reformu Strateji Belgesi hakkında da açıklamalarda bulundu. Belgeyi, "demokrasiden ve hukuk devletinden uzaklaşmanın deşifresi" olarak niteleyen Temelli, bu konuda şunları söyledi:

17 yıldır ülkenin başında olan kişi strateji belgesi açıklıyor. Yargı konusunda ne kadar içler acısı bir durumda olduğumuzun göstergesi bu. Bu düzenlemelerin, önümüzdeki günlerde hazırlanacak eylem planında yer alması bekleniyor. Her zaman olduğu gibi beklentileri topluma sunup daha sonra zamana yayarak bu beklentileri karamsar bir tabloya çeviriyorlar. Yargı reformu belgesinde cumhurbaşkanına hakaret ile ilgili bir düzenleme yok. Erdoğan, her gün birilerine hakaret ediyor ama birileri onu eleştirince hemen hakaret davası açıyor. Bu durumda bu paket tek adam paketidir. Bizim yargı konusunda hazırlığımız var. Bizim hazırladığımız çalışmada toplumsal barışı inşa etmenin yolları mevcut. Gelin meclis çatısı altında bütün partiler, toplumsal barışı inşa etmek üzere tartışalım. Bakın Türkiye'de 100'in üzerinde hasta çocuk, binlerce çocuk cezaevinde adalet bekliyor. Bu ülkede sendikal haklar, grev yasaklı. Herkesin nefes alacağı bir adımı atmak zorundayız.” 

“12 Eylül’deki gibi insanlara tecavüz edildi, elektrik verildi”

Temelli, “Yargı reformunu konuştuğumuz bu süreçte hangi zihniyetin uygulandığını görmek için Halfeti'ye bakın. Gözaltına alınan insanlar tecavüz ile tehdit edildi, darp edildi, insanlara elektrik verildi. 12 Eylül’deki gibi elektrik verildi bu insanlara. Bu iktidar işkenceci olma sıfatına da sahip olmuştur” dedi. 

AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın Diyarbakır ziyareti hakkında da konuşan Temelli, şunları söyledi: 

“İstanbul seçimlerine gidiyoruz. Adaylar kampanya çalışmaları yapıyor. Binali Bey Diyarbakır'a gitmiş. Niyeyse? 'Kürdistan' demiş. Kürtçe konuşmuş. Diyarbakır Diyarbakır olalı böyle Kürtçe duymadı. Bir kişi anlamış ne dediğini… Mehdi Eker... Tayyip Erdoğan, Kürdistan diyenlere, 'Defolun' diyordu. Her gün bize hakaret etti. Allahın işine bakın. Geçenlerde Mevlüt Çavuşoğlu Kürdistan'daydı. Hem de onu demokrasi şehitleri için saygı duruşunda gördük. 'Bilinmeyen bir dilde' bir yemin törenini izledi. Tam bunlar olurken, Bitlis ve Tatvan'da AKP'nin belediye başkanları tabelaları indirdi. Bunlar hileyle orada oturdukları için oradaki halkın diline hakaret ediyor. Dersim Belediye Meclisi'nin kararı valilikçe engellendi. Bir kaç kelime Kürtçe konuştunuz diye, Kürt halkının nezdinde bir itibarınız olmayacak. Çünkü bu çıkar amaçlı, samimiyetsiz. Yapmanız gereken Kürtçe eğitimin önünü açmak. Kamusal alanda kullanımını yasal güvenceye almak. Mesel Binali Yıldırım'ın Kürtçe konuşması değil, Kürt halkının kendi dilinde eğitim görememesidir.”

“Nerede bir kayyum varsa süpüreceğiz. Şimdi de İstanbul'da bir kayyum var onu süpüreceğiz”

Sezai Temelli Yaklaşan 23 Haziran İstanbul seçimi hakkında da konuştu. İstanbul seçimleri ile ilgili HDP’nin tutumunun ne olacağını belirtti: 

“İstanbul seçimlerine az bir süre kaldı. Hala bizim tavrımızı soran insanlar var. Hep söyledik ama ısrarla söyleyeceğiz. Biz nerede bir kayyum varsa süpüreceğiz. Şimdi de İstanbul'da bir kayyum var. Onu süpüreceğiz. HDP demek ilkeli siyaset demek. Bizim amacımız AKP-MHP faşist blokunu geriletmek. 31 Mart'taki kararlılığımız devam ediyor. İstanbul seçimi bu mücadelenin önemli bir parçasıdır. HDP olarak 23 Haziran'da da YSK marifetiyle çalınmış belediyeleri geri alma mücadelesine İstanbul'da devam edeceğiz. İstanbul seçmeniyseniz, nerede olursak olalım, 23 Haziran'da İstanbul'da olalım, irademize sahip çıkalım. Eğer geleceğimize sahip çıkmazsak ülkemizi talan etmeye devam edecekler.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kürt sorununun çözümü için Öcalan’a kulak verin”

PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan gelen mesajlar da Sezai Temelli’nin gündemindeydi. Ülkede bir “Kürt sorunu” olduğunu belirten Temelli, “Kürt meselesinin çözümü olmadan diğer meselelerin çözümünün olmayacağını geride bıraktığımız 4 yılda hep birlikte gördük. Muhatap Sayın Öcalan’dır. Öcalan'a kulak verin, Öcalan ile konuşun. Eğer bir demokratik çözümden bahsedeceksek hepimiz bu müzakereye dahil olalım” dedi. 

“Uydurma enflasyon sepeti ile ‘enflasyon düşüyor’ diye halkı kandırıyorlar”

Konuşmasında ekonomiye de değinen Temelli, “Uydurma enflasyon sepeti ile enflasyon düştü düşüyor diye halkı kandırmaya çalışıyorlar. Başarı hanelerine şunu da yazsınlar; her 5 çocuktan biri çalışmak zorunda” dedi. 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU