Türkiye, 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde Karadağ sınavında... Kelleci: Yeni bir sinerji ile geçmişteki hava elde edilebilir

Türkiye, EURO 2020'deki başarısızlığın ardından ilk kez sahneye çıkıyor. Spor yorumcusu Serdar Kelleci, 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde Karadağ'ı konuk edecek Türkiye'nin son durumunu ve rakibi karşısındaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Türkiye, G Grubu'ndaki dördüncü maçında Karadağ'ı konuk edecek / Fotoğraf: AA

A Milli Futbol Takımı, 2022 Dünya Kupası Elemeleri G Grubu'nda oynayacağı maçlar için hazırlıklarına başladı.

Ay-yıldızlılar, 1 Eylül'de Karadağ, 4 Eylül'de Cebelitarık ve 7 Eylül'de oynayacağı Hollanda müsabakalarında puan elde etmek ve grup liderliğini sürdürmek için gayret gösterecek.

Geçen haziran ayında düzenlenen EURO 2020 finallerinin en başarısız takımı olan ve oynadığı üç maçtan da yenilgiyle ayrılarak turnuvaya veda eden Şenol Güneş'in öğrencilerinin ilk sınavı ise Karadağ karşısında olacak.

1 Eylül'de İstanbul'daki Beşiktaş Park'ta oynanacak müsabaka saat 21.45'te başlayacak. 

Karşılaşmayı, Fransa Futbol Federasyonu'ndan Benoit Bastien yönetecek. Bastien'in yardımcılıklarını Hicham Zakrani ve Aurelien Berthomieu yapacak. 

 

 

Türkiye, grubunda lider

2022 Dünya Kupası Elemeleri G Grubu'nda Hollanda, Karadağ, Norveç, Letonya ve Cebelitarık ile mücadele eden Türkiye, 3 maçı geride bıraktı.

İlk karşılaşmasında Hollanda'yı 4-2 mağlup eden A Milli Takım, ikinci maçında deplasmanda Norveç'i 3-0'la geçerek önemli bir başarı elde etti.

Gruptaki üçüncü maçında Letonya'yı konuk eden Türkiye, büyük bölümünü önde götürdüğü müsabakadan 3-3'lük beraberlikle ayrılarak ilk puan kaybını yaşadı.

Üçüncü maçlar sonunda 7 puana ulaşan ay-yıldızlılar, 6'şar puanı bulunan Hollanda, Karadağ ve Norveç'i geride bırakarak liderlik koltuğuna yerleşti.

Karadağ 3 maçtır kazanamıyor

Türkiye'nin rakiplerinden Karadağ, G Grubu'nda oynadığı üç maçta 6 puan topladı.

Letonya'yı 2-1, Cebelitarık'ı ise 4-1 mağlup eden Karadağ, üçüncü maçında Norveç'e 1-0 yenilerek gruptaki ilk yenilgisini yaşadı.

EURO 2020 finallerine katılamayan, Avrupa ekibi, haziran ayında oynadığı iki hazırlık maçında da galip gelemedi.

2 Haziran'da Bosna-Hersek ile 0-0 berabere kalan Karadağ, 5 Haziran'daki İsrail mücadelesinden 3-1 yenilgiyle ayrıldı.

 

 

Kelleci: Yeni bir sinerji ile geçmişteki hava yeniden elde edilebilir

Spor yorumcusu Serdar Kelleci, 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde Karadağ'ı konuk edecek Türkiye'nin son durumunu ve rakibi karşısındaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

EURO 2020 finallerindeki başarısızlığın takım üzerinde çok baskı yaratmayacağını düşünen Kelleci, "Burada yeni bir sinerji ile geçmişteki hava elde edilebilir. Avrupa Şampiyonası elemelerinde Fransa karşısındaki oyun yeniden elde edilebilir ama burada teknik heyetin biraz bazı kararlarında ısrar etmemesi gerekiyor" dedi. 

Kelleci, A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş'in EURO 2020 finalleri sonrası düzenlenen basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soruya verdiği yanıtı hatırlatarak, şunları kaydetti:

Attila ağabey, 'Teknik heyet, bilimden ne kadar yararlanıyor' diye çok isabetli bir soru sormuştu. O sorunun yanıtı beklediğimiz gibi gelmemişti Güneş'ten. Milli takımın bir istatistik ve bir scouting programı üzerinden bilimden yararlandığını ifade etti Güneş. Cevabı bu değildi. Futbolda bilimi ne kadar katabildiğiniz bir istatistik ve bir scouting programından ibaret olması aslında milli takımın içinde bulunduğu buhranın sadece bir nedeni. Bu kısa vadede bu maçlarda iyi bir sonuç elde etmesini bekliyorum.

 

Serdar Kelleci-Independent Türkçe.jpg
Serdar Kelleci / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"A-B futbolcusunu almaktan ziyade oyuncuları iyi konumlandırmak gerekir"

A Milli Takımı oyuncular üzerinden irdeleyen biri olmadığını dile getiren Kelleci, "Bazı oyuncular üzerinden olabilir ancak genel olarak milli takım izleme heyetinin yeterli seviyede olmadığını düşünüyorum. Nedeni de şu: Bazı oyuncularla ilgili milli takım heyetinin saptamaları, oyuncuları konumlandırmaları... Milli takım heyeti tarafından çok fazla maç izlendiğini düşünmüyorum. Bu da bizim en büyük eksikliğimiz. Mevcut teknik heyet oyuncuları konumlandırma ile ilgili bir problem yaşıyor. A futbolcusu, B futbolcusu almaktan ziyade oyuncuları iyi konumlandırmak gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

"'EURO 2020'nin en kötü takımı' sıfatını aldılar, bunu terse çevirmek kendi ellerinde"

Karadağ karşısında ay-yıldızlı oyuncuların motivasyonlarının çok farklı olabileceğini dile getiren Kelleci, kritik müsabaka ile ilgili şu yorumu yaptı:

EURO 2020'nin en kötü takımı sıfatını alarak oynayan oyuncular bunlar. Bu yakıştırmayı üzerlerine aldılar ama bunu terse çevirmek kendi ellerinde. Bu onlar için bir motivasyon olur mu? Onu sahaya çıkınca göreceğiz. Şu an için bir şey söylemek doğru olmaz. Bu milli takımın potansiyelinin EURO 2020'deki performansla ilgisi yok. Orada kendisini sergileyemedi. Şenol Güneş de 'Belki az belki fazla idman yaptık' diye kendi özeleştirisini yaptı. Hangisini yaptılar onu bilmiyorum ama mevcut potansiyeli ortaya çıkartmadık. Geçen sezon takımlarında Burak Yılmaz, Yusuf Yazıcı, Zeki Çelik, Çağlar Söyüncü kendi liglerine damga vuran oyuncularsa ve milli takımda bir şey yapamıyorlarsa bunu teknik heyete yazarım. Ortaya oyun çıkartamadıktan sonra bunun bir kıymeti harbiyesi kalmıyor.

"Milli takımın gruptan çıkma şansını yüksek görüyorum çünkü oyunculara inanıyorum"

Premier Lig'de forma giyen Çağlar Söyüncü, Ozan Tufan, Ozan Kabak ve Halil Dervişoğlu, Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle Türkiye'nin Karadağ ile oynayacağı müsabakada yer alamayacaklar. 

Kelleci, dört oyuncunun eksik olmasının takımı ne kadar etkileyeceği yönündeki sorumu şöyle yanıtladı:

Ozan Tufan, Birleşik Krallık'a fizik kalite olarak eksik gitti. Benim Türkiye standartlarının üzerinde gördüğüm bir oyuncu ama fizik kalitesi iyi bir Ozan Tufan'dan bahsediyorum. Mental olarak kendini hazırlayamadı. Halil Dervişoğlu kendi takımında çok fazla süre alan biri değil ancak gelecek dönemde fazla katkı sağlayacaktır. Ozan Kabak da maç eksiği olan bir oyuncu. Maç ritmi kazandıkça coşan oyuncular bunlar. Dolayısıyla bunun eksikliğini hissedebiliriz. 

Türkiye'nin G Grubu'ndaki şansını da değerlendiren Kelleci, "Milli takımın gruptan çıkma şansını yüksek görüyorum çünkü oyunculara inanıyorum. Oyuncuların bunu başaracağını düşünüyorum" şeklinde görüş belirtti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU