Son ABD birliğinin çekilmesi sonrası Taliban militanları sokaklarda kutlama yaptı

Taliban sözcüsü Kari Yusuf, "Son ABD askeri de Kabil havalimanını terk etti ve vatanımız tam bağımsızlığını kazandı" dedi. Kandahar'da ise Taliban militanları sokaklarda araç konvoyları oluşturarak kutlama düzenledi

ABD'nin Afganistan'daki son askeri personelinin tahliyesini tamamlamasından sonra dün gece yarısı Kabil havalimanının kontrolünü ele geçiren Taliban savaşçıları havaya ateş açarak kutlama yaptılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin ülkedeki son birliklerinin dün gece yarısına dakikalar kala bölgeden tahliye etmesinden sonra Taliban militanlarının Kabil havalimanına girdiğini gösteren görüntüler, ABD ve koalisyon güçlerinin Afganistan'dan acele ve küçük düşürücü biçimdeki ayrılışlarına noktayı koymuş oldu.

Al Jazeera TV'nin haberine göre Taliban sözcüsü Kari Yusuf, "Son ABD askeri de Kabil havalimanını terk etti ve vatanımız tam bağımsızlığını kazandı" dedi.

Öte yandan Taliban yöneticilerinden Mücahid Sahib'in Bedri 2. Tugayı savaşçılarına Kabil Havalimanı’nda seslendiği bir video sosyal medyadan paylaşıldı.

ABD ve müttefik ülkelerin son iki haftada gerçekleştirdikleri büyük çaplı hava operasyonuyla Kabil'den 122 binden fazla kişi tahliye edildi. Fakat Batılı ülkelere yardım etmiş ve bu yüzden Taliban'ın hedef alabileceği on binlerce Afgan hâlâ Kabil'deki çaresiz bekleyişlerini sürdürüyor.

ABD tarihinin en uzun savaşı olan Afganistan savaşında yaklaşık 2 bin 500 ABD askeri ve tahminen 240 bin Afgan yaşamını yitirdi ve 2 trilyon dolar civarında bir mali kayıp meydana geldi.

Kandahar'da sevinç gösterileri

Son ABD askeri birliklerininde ülkeden ayrılması sonrasında, Kandahar şehrinde kutlamalar yapıldı.

Sokaklar slogan atarak kutlama yapan Taliban militanları, araç konvoyu oluşturdu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU