Kabil'de art arda patlamalar: Onlarca ölü ve yaralı var

Milli Savunma Bakanlığı, Türk askerlerinin zarar görmediğini açıkladı

Fotoğraf: Reuters

Afganistan'ın başkenti Kabil'de tahliyelerin yapıldığı Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın dışında iki patlama meydana geldi. Patlamaların intihar saldırısı olduğu belirtildi.

Reuters’a konuşan bir Taliban yetkilisi, intihar saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu 13 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Yetkili, birçok Taliban militanının yaralandığını açıkladı.

MSB: İki patlama oldu, hasar yok

Milli Savunma Bakanlığı, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur” açıklaması yaptı.

3 ABD askeri yaralandı

Washington’dan yetkililer, saldırı sonucu meydana gelen patlamalarda en az 3 ABD askerinin yaralandığını bildirdi. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer bu sayının artabileceğine işaret etti.

Al-Jazeera: 25 ölü, 90 yaralı

Al-Jazeera ise patlamada ölü sayısının 25'e, yaralı sayısının 90'a yükseldiğini duyurdu.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı "güçlü bir şeklide" kınadıklarını ve olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini bildirdi.

Associated Press, ismini paylaşmayan ABD'li yetkililerin, patlamanın kesinlikle IŞİD tarafından gerçekleştirildiğine inandıklarını aktardı.

ABD medyası: 4 Amerikan askeri öldü

ABD medyası, Kabil Havalimanındaki patlamada 4 Amerikan askerinin öldüğünü, 3 askerin de yaralandığını bildirdi.

AP: 12 ABD askeri yaşamını yitirdi

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının 2 Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, saldırıda yaşamını yitiren ABD'li askerlerin sayısı 12'ye yükseldi.

Yetkililer, hayatını kaybeden askerlerden 11'inin deniz piyadesi, 1'inin ise ordu sıhhiyecisi olduğunu kaydetti.

BBC ise üst düzey bir sağlık yetkilisine dayandırdığı haberinde, saldırda en az 60 kişinin öldüğünü ve 140 kişinin yaralandığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Joe Biden, Kabil Havalimanı'ndaki saldırının faillerini affetmeyeceklerini belirterek, kendi belirleyecekleri yer ve zamanda saldırıya karşılık vereceklerini söyledi.
 

Bir patlama daha

Anadolu Ajansı (AA), saat 21.00'de "Afganistan'ın başkenti Kabil'de şiddetli bir patlama meydana geldi" bilgisini abonelerine servis etti.

Kabil'deki AA muhabiri, havaalanı yakınlarındaki bombalı saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralananların götürüldüğü İlk Yardım Hastanesinde beklediği sırada, şiddetli bir patlamayla sarsıldıklarını bildirdi.

AA, saat 22.50'de Kabil'de 6. patlamanın meydana geldiğini aktardı. 

Türkiye, en güçlü şekilde kınadı

Dışişleri Bakanlığı, “Bugün Kabil’de gerçekleştirilen terörist saldırılar sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanmanın yaşandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor; hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

Havaalanında kaos

Taliban'ın 15 Ağustos'ta Kabil'e girmesinden bu yana havalimanında kaos yaşanıyor. ABD ve uluslararası birlikler hem kendi vatandaşlarını hem de Taliban yönetiminden kaçmaya çalışan binlerce Afgan'ı ülkeden çıkarmaya çalışıyor.

31 Ağustos’tan önce tahliye

Kabil'i ele geçiren Taliban'ın sözcüsü Zabibullah Mücahid, Afganistan'dan tahliyelerin, yabancı güçlerin geri çekilmesi için belirlenen 31 Ağustos'a kadar tamamlanması gerektiğini söylemişti. Birçok ülke tahliyelere başlarken Türkiye’nin Afganistan’da bulunan 345 askeri, bugün Ankara’ya dönmüştü.

“IŞİD saldırısı” uyarısı

ABD, IŞİD tarafından düzenlenebilecek terör saldırısı tehdidi nedeniyle kendi vatandaşlarını ve halkı, Kabil Havaalanı'ndan uzak durmaya çağırmıştı.

Birleşik Krallık da vatandaşlarına "yüksek terör saldırısı tehdidi" nedeniyle Kabil Havalimanı'na seyahat etmemeleri uyarısında bulunmuştu. Avustralya da benzer bir çağrı yapmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU