Vikings'in tarihsel olarak doğru tasvir ettiği 8 detay

Ragnar Lothbrok'un ve ailesinin maceralarını konu alan dizi kurgusal birçok öğeyi barındırmakla birlikte bir dizi tarihi detaya sadık kalmıştı

Vikings'de yer alan savaş sahnelerinin tarihte gerçekleşmiş biçimleriyle uyumlu olduğu düşünülüyor (History Channel)

History Channel'da yayımlanan popüler Vikings dizisi İskandinav kültürüne dair birçok unsurun yanı sıra 9. yüzyıl Avrupası'nda yaşananları kurgusal bir bakış açısından ekranlara getirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vikings'in yaratıcısı Michael Hirst her ne kadar çok gevşek biçimde tarihe yaslanarak diziyi kurgulasa da dizideki bazı detaylar gerçekten aslına uygun biçimde tasvir edilmişti. 

Viking cenaze törenleri

Screen Rant'in haberine göre bunlar arasında ilk olarak Viking cenaze törenleri yer alıyor. Dizide gösterildiği gibi ölen Vikinglerin yanan gemilerle denize gönderildiklere yönelik yeterli arkeolojik kanıt bulunmasa da Ancient Origins sitesine göre isabetli görünen yönler de var. 

Örneğin Vikingler dizide anlatıldığı şekilde ataları ve diğer büyük savaşçılarla ölümden sonra Valhalla'nın salonlarında buluşacaklarını düşünüyordu. Bu nedenle Viking savaşçıları öbür dünyada ihtiyaç duyacakları düşünülen silah ve zırhlarla ölüme uğurlanıyordu. 

 

2.jpg
(History Channel)

 

Hizmetkarların veya kölelerin ölen efendilerine Valhalla'da hizmet etmek için öldürülmesi de cenaze ritüelinin genellikle parçasıydı. 

Boynuz kupalar

Öte yandan dizidekilere benzer şekilde boynuzdan yapılan kupaların Viking kültürünün önemli bir parçası olduğu belirtiliyor. 

Kan Kartalı

Dizide birkaç kez gösterilen acımasız bir cezalandırma ve intikam yöntemi olan Kan Kartalı (Blood Eagle) ritüeli de Viking kültüründe yer alıyor. Vücudun arka kısmındaki bölümlerin kesilip yeniden düzenlemesini içeren işkence yöntemi bedeni kartal şekline getiriyor. Kan Kartalı "onursuz kişilere" verilen bir tür ölüm cezası. 

Savaş silahları

Öte yandan dizide hem küçük hem de büyük ölçekli savaşlarda kullanılan savaş silahlarının gerçeğe uygun olduğu belirtiliyor. Vikingler çoğunlukla küçük bıçaklar ve baltalar kullanırdı. 

 

history.jpg
(History Channel)

 

Göz makyajı

"Kohl" olarak bilinen göz boyasının da tarihsel olarak uygun olduğu ifade ediliyor. Dizide Floki ve Lagertha gibi karakterlerin bu göz boyasını kullandığı görülmüştü. 

Ragnar'ın oğulları

Ragnar Lothbrok'un kişiliğinin bir kısmı efsanelere dayansa da oğullarına dair tarihsel doğruluktan bahsedilebileceği aktarılıyor. Tarihçiler arasında Ragnar'ın oğulları Bjorn, Hvitserk, Ubbe, Sigurd ve Ivar'ın hepsinin kardeş olduğu ve hayli önemli şahsiyetler olduğu genel bir kabul.

Lindisfarne Baskını

Dizinin ilk sezonunda gösterilen Lindisfarne Baskını'nın binlerce yıl önce gerçekleşmiş haliyle paralel olduğu belirtiliyor. 

 

3.jpg
(History Channel)

 

Güneş taşı

Ragnar'ın denizde yolunu bulmak için kullandığı güneş taşının da efsanelere dayanmadığı ve tarihsel bir altyapısı olduğu belirtiliyor. 

 

Independent Türkçe, Screen Rant, Ancient Origins

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU