Rusya: Türkiye ile ikinci S-400 anlaşmasının bu sene içinde imzalanmasını bekliyoruz

Rosoboronexport’un Genel Direktörü Aleksandr Miheyev, Türkiye’ye ikinci bir parti S-400 hava savunma sistemi tedarikini içeren anlaşmanın bu sene içinde imzalanmasını beklediklerini söyledi

Fotoğraf: AA

Rosoboronexport Genel Direktörü Miheyev, Türkiye’ye yeni bir parti S-400 hava savunma sistemi tedariki gerçekleştirilmesini içeren anlaşmanın ne zaman imzalanacağına ilişkin soru karşısında, "Bu sene içinde (imzalanması) bekleniyor" dedi.
Miheyev, söz konusu anlaşmanın imzalanabilmesi için ‘gerçek bir çalışma yürütmekte olduklarını’ da kaydetti.

Rosoboronexport Genel Direktörü, kısa bir süre önce de Türkiye ile yeni S-400 anlaşmasının yakında imzalanmasını beklediklerini, görüşmelerin nihai aşamada olduğunu belirtmişti.

Türkiye şimdiye dek Rusya’dan dört S-400 bataryası satın aldı. Sözkonusu tedariki içeren anlaşmanın 2.5 milyar dolar değerinde olduğu biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk yetkili: Gündemimizde değil

Konuyla ilgili BBC Türkçe’ye konuşan bir Türk güvenlik yetkilisi ise yeni bir anlaşma için herhangi bir görüşme yapılmadığını, yeni bir S-400 sevkiyatının gündemde olmadığını söyledi.

“Bu her zaman konuşulup yapılabilir ama şu an için böyle bir girişimimiz, talebimiz olmadı” diyen yetkili, şu an asıl gündemin Afganistan olduğunu ve Kabil Havalimanı için ABD ile Ankara’nın yakın işbirliği halinde çalıştığını hatırlattı. “Ruslar ya niyet beyanında bulunuyor ya da bu, ABD ile yaptığımız işbirliğini manipüle etmeye yönelik bir açıklama” yorumunda bulundu.

S-400 krizi

Türkiye'nin Rusya!dan S-400 hava asvunma sistemleri alması ABD ile krize neden olmuş, ABD, Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarmıştı.

Joe Biden’in ABD Başkanı seçilmesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü olarak görevlendirilen John Kirby, yaptığı açıklamada Türkiye'ye Rusya'dan satın aldığı hava savunma sistemi S-400'lerden vazgeçmesi çağrısı yaparak, “ "Bu konudaki duruşumuz değişmedi. Türkiye'ye S-400 sistemini elinde tutmama çağrısı yapıyoruz" demişti. Washington, füzeleri aldığı için Ankara'ya yaptırım başlatırken ve yeni bir silah sistemi satın alması halinde yeni yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı.

 

 

Sputnik Türkçe, Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU