Taliban: Yabancıların tahliyesinin 31 Ağustos'a kadar tamamlanmasını istiyoruz

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, "Tahliye süresinin uzatılmasına dair anlaşmaya varmadık. Yabancıların tahliyesinin 31 Ağustos'a kadar tamamlanmasını istiyoruz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

 Taliban sözcüsü  Zabihullah Mücahid basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin Afganistan'daki personelini daha önce belirlenen 31 Ağustos tarihine kadar tamamlaması gerektiğini ve ülkedeki tüm yabancıların bu tarihe kadar gitmesini istediğini açıklayan Mücahid, ayrıca doktor ve mühendis gibi eğitimli Afganların tahliyesini ve anayurdunu bırakmayı özendirmemesi çağrısında bulundu. 

CIA-Taliban görüşmesi iddiası

Mücahid, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ile Taliban'ın önde gelen liderlerinden Molla Abdulgani Birader'in Kabil'de gizlice görüştüğü haberinin sorulması üzerine konudan haberdar olmadığını öne sürdü.

Washington Post gazetesi, adının açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns'ün dün Kabil'de Taliban'ın Lideri Abdul Ghani Baradar ile görüştüğü öne sürülmüştü.

Mücahid'in açıklamalarından satır başları şöyle:

Yabancı konsoloslukların kapanmasını ya da çalışmayı durdurmalarını istemiyoruz, onların güvenliğini sağlayacağımızı belirtiyoruz.

Kabil havalimanındaki kalabalık geri dönebilir, onların güvenliğini garanti ediyoruz.

Pençşir ile olan çatışmayı diyalog yoluyla çözmek istiyoruz.

Kadınların çalışma hayatına dönebileceği bir prosedörü gözden geçiriyoruz.

Missileme yapmak için hedeflediğimiz bir kişi listesi yok. Geçmişte yaşanan her şeyi unuttuk ve intikam almayacağız.

 Medya faaliyetlerine başladı ve basın özgürlüğü her gün daha çok gelişiyor

 Havalimanındaki kalabalık evine dönebilir, güvenliklerini garanti ediyoruz

"Havalimanında Türk askerine ihtiyaç yok"

Mücahid Kabil Havaalanı konusunda yaptığı açıklamada ise "Havalimanında Türk askerine ihtiyaç yok, orayı kendimiz koruyacağız Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz fakat askerlerini burada istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU