ABD Dışişleri'nden sızan belge: Elçilikteki Afganlar ihanete uğradıklarını düşünüyor

"Havalimanındaki kalabalığa tekrar girmektense haysiyetli bir şekilde Taliban'ın kurşunuyla ölmek yeğdir"

Ülkeyi terk etmek isteyenlerin Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda bekleyişi sürüyor (Reuters)

ABD'nin, Taliban'ın ele geçirdiği Afganistan'daki Kabil Büyükelçiliği'nden ABD Dışişleri Bakanlığı'na cumartesi gönderilen ve basına sızan diplomatik belge, zor durumdaki Afgan personelin ihanete uğradıklarını düşündüklerini gösterdi.

ABD merkezli haber kanalı NBC News'in ele geçirdiği belgeye göre elçilikteki Afgan personel, tahliye için 18 Ağustos'ta Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na çağrıldı. Çalışanların yanlarına yiyecek alması ve zor koşullara hazırlıklı olmaları söylendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak belgede, "Fakat meydana gelen şiddetli olayları kimse beklemiyordu" cümlesi yer aldı.

Haberde, Taliban militanlarının havalimanı çevresindeki kontrol noktalarında Afgan personele fiziksel müdahalede bulunduğu ve üzerlerine tükürerek küfrettiği yazıldı.

Öte yandan Afgan görevlilerden bazılarının çocuklarından ayrılma riskiyle karşı karşıya kaldığı öğrenildi. Kimi görevliler kalabalık, kimileriyse sıcak yüzünden fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

Belgede bazı Afgan çalışanların şikayetlerine de yer verildi. Adı açıklanmayan bir çalışanın "Havalimanındaki kalabalığa tekrar girmektense haysiyetli bir şekilde Taliban'ın kurşunuyla ölmek yeğdir" dediği, bir başkasının "Burada onurumla ve gururumla ölmekten mutlu olurum" ifadelerini kurduğu aktarıldı.

Üçüncü bir çalışansa tahliye sürecinde Eşref Gani hükümetinde üst düzey görevlerde yer alan Afganlara öncelik verildiğini iddia ederek ABD'yi suçladı.

Ayrıca bir Afgan çalışan, evinin boyayla işaretlendiğini, ailesinin kaçmak zorunda kaldığını ancak havalimanına gelemediğini bildirdi.

Kaç kişi tahliye edildi?

ABD Savunma Bakanlığı cumartesi günü, tahliye çalışmalarının devam ettiği Afganistan'dan 14 Ağustos'tan beri 17 bin kişinin tahliye edildiğini ve bunların 2 bin 500'ünün Amerikan vatandaşı olduğunu bildirmişti. ABD ordusundan Tümgeneral William "Hank" Taylor, sahada şu an 5 bin 800 askerin tahliyelere yardım ettiğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, NBC News, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU