Altun: Dezenformasyonun ne denli yıkıcı ve yanıltıcı olabileceğini bir kere daha gördük

“Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Biz her şartta gerçeği, doğruyu, hakkı ve hakikati söyleyeceğiz”

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace’ın ülkesinin Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan mülteciler için merkezler kurma planı yaptığına yönelik ifadeler kullandığı” iddiasına ilişkin çıkan haberlerle ilgili bir açıklama yaptı.

Altun, Wallace’ın bu şekilde bir açıklama yapmadığını belirttiği ifadelerinde “Yalan kötüdür, yalan tehlikelidir. Yalandan medet umanlara diyoruz ki, yalanla abad olunmaz, ancak rezil olunur. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Biz her şartta gerçeği, doğruyu, hakkı ve hakikati söyleyeceğiz” dedi.

Altun, Twitter’dan “Dün gece bir kez daha hepimizi şaşkına çeviren bir olay yaşadık. Sayın Cumhurbaşkanımızın “yalan terörü” dediği dezenformasyonun ne denli yıkıcı ve yanıltıcı olabileceğini bir kere daha gördük. Ne oldu gelin hep birlikte bakalım” dedi ve şunları yazdı:

İngiltere Savunma Bakanı Wallace, Mail On Sunday için Afganistan ile ilgili bir makale kaleme aldı. Makalede “We will establish a series of processing hubs across the region outside Afghanistan for those Afghans we have an obligation to bring to this country” ifadesi geçiyordu. Yani Wallace, makalesinde “İngiltere’ye getirmekle yükümlü olduğumuz Afganlar için Afganistan dışındaki bölgede bir dizi merkez kuracağız” diye bir cümle kuruyordu. Makalenin hiçbir yerinde “Türkiye” geçmiyor, ima dahi edilmiyordu. Ne var ki İngiliz Bakanın makalesi Türkiye karşıtlığı ile maruf bazı yabancı medya kuruluşları tarafından çarpıtıldı. Ve bu makale, “İngiltere, Pakistan ve Türkiye’de mülteci merkezleri kuracak” şeklinde sunuldu. Dediğimiz gibi, Bakan hiçbir şekilde Türkiye dememişti oysa!

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kasıtlı bir şekilde yapılan bu çarpıtmaya çok geçmeden Türkiye’deki muhalefet sahip çıktı. Makalenin tek bir kelimesini dahi okumadan bu yalana dört elle sarılıp hükümetimize saldırmaya başladılar. Olayın aslına hiç bakmadan canla başla bu iftirayı yaymak için uğraştılar” diyen Altun şöyle devam etti:

Dışişleri Bakanlığımız, hızla aşağıdaki açıklamayı yaptı ve söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu. Fakat ne yazık ki muhalefet yalan ve iftirada ısrar etmekten vazgeçmedi. Bir kere de biz ifade edelim, böyle bir talep yok, talep gelse dahi bunu asla kabul etmeyiz.

İletişim Başkanı, mesajlarını şöyle sonlandırdı:

Yalan kötüdür, yalan tehlikelidir. Yalandan medet umanlara diyoruz ki, yalanla abad olunmaz, ancak rezil olunur. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Biz her şartta gerçeği, doğruyu, hakkı ve hakikati söyleyeceğiz.

Ne olmuştu?

Wallace’ın “ülkesinin Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan mülteciler için merkezler kurma planı yaptığı” iddia edilmişti.

Bu iddia Wallace'ın Mail on Sunday gazetesinde pazar günü yayımlanan yazısında Afganistan'daki gelişmelere de değinerek "İçişleri Bakanı ile birlikte bir sonraki aşamayı planlıyoruz. Bu ülkeye getirme yükümlülüğümüz olan Afganlar için Afganistan'ın dışındaki bölgede işlem merkezleri oluşturacağız" demesiyle başlamıştı.

Mail on Sunday, Wallace'ın yazısının ardından yayımladığı makalede şu ifadeleri kullanmıştı:

Savunma Bakanlığı, Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde merkezler kurmaya bakıyor ancak şaşırtıcı bir şekilde, Taliban'ın Amerikalılar gittikten sonra da Birleşik Krallık'ın Kabil'de belli bir 'mevcudiyetini' korumasına izin verip vermeyeceğini de araştırıyor.

Guardian gazetesi de aynı gün yayımlanan haberde de kabine üyelerinin "Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan mülteciler için iltica merkezleri oluşturmayı planladığını" yazmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU