Bin gün aç bırakılan bakteriler hayatta kalmayı başardı

Araştırmacılara göre deneydeki bazı bakteri popülasyonları 100 bin yıla kadar dayanabilir

Bilim insanlarına göre bu tür araştırmalar, antibiyotiğe dirençli bakterilere dair de yeni bilgiler sağlayabilir (Unsplash)

Bilim insanları, iki buçuk yıldan fazla bir süre boyunca farklı bakteri gruplarını açlığa karşı sınadı. Ancak neredeyse hiç besin olmamasına rağmen, çoğu grup hayatta kalmayı başardı.

Araştırmacılara göre bulgular, bazı bakteri popülasyonlarının 100 bin yıla kadar dayanabileceğini ortaya koydu.

Bakterilerin dayanıklılığını daha iyi anlamayı amaçlayan Indiana Üniversitesi'nden araştırmacılar, 21 farklı taksonu temsil eden yaklaşık 100 farklı bakteri popülasyonu topladı.

Daha sonra bunları, bin gün boyunca besin bulamayacakları kapalı bir sisteme yerleştirdi. Bin günlük süreçte bu sistem yakından takip edildi.

Araştırmacılar, ilk başta bakteri popülasyonlarının azaldığını ama büyük kısmının bu süreci sağlam kalarak atlattığını tespit etti.

Aç bakterilerin genellikle biyolojik süreçlerini yavaşlattığı ve yaşamak için daha az enerjiye ihtiyaç duyduğu anlaşıldı. Hatta bazıları, yaşamlarını sürdürmek için sporlara dönüşmüştü. Sporlar, son derece az enerji gerektiren, neredeyse hareketsiz bir yaşam biçimi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan bakteriler, aynı zamanda yamyamlığa da yönelmiş ve ilk etapta açlıktan sağ çıkamayan arkadaşlarıyla beslenmişti.

Deney sadece bin gün sürse de ekip, teorik açıdan bunların ne kadar süre hayatta kalabileceğini tahmin etmek için popülasyonlardaki düşüş oranını kullandı.

Hesaplamalar sonucunda en dayanıklı bakterilerin 100 bin yıl veya daha uzun süre dayanabileceği ortaya kondu.

Hakemli bilimsel dergi PNAS’ta yayımlanan araştırmanın yazarları, bulguların eski çağlardan günümüze kadar ulaşabilen mikroskobik canlıların daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını düşünüyor.

Zira bilim insanları, binlerce yıl önce buzullara gömülerek kış uykusuna yatan mikropların küresel ısınmayla birlikte ortaya çıkmasıyla yeni salgın hastalıkların yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Örneğin, Alaska Üniversitesi'nden Profesör Vladimir Romanovsky, geçen yıl yaptığı açıklamada, "Mikroorganizmalar donmuş bir alanda çok uzun süreler yaşayabilir" demişti.

Uzmanlara göre kuzey kutup bölgesindeki toprakların dörtte birini kaplayan buzullarda yaşanacak erimeler sonucu insanlık daha önce karşılaşmadığı mikroorganizmalarla karşılaşabilir.

Bu mikroorganizmaların insanda nasıl etkilere yol açabileceği ise bilinmiyor.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Euronews

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU