Boğaziçi akademisyenlerinden Naci İnci hakkında açıklama: Bu atamadan geri dönülmesini talep ediyoruz

Açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi’nin 17 yetkin ve liyakat sahibi rektör adayının neden mülakata dahi çağrılmadığı, Naci İnci’nin neden tercih edildiği kamuoyuna açıklanmalıdır" denildi

Fotoğraf: Twitter Can Candan

 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri Meih Bulu'nun görevden alınmasının ardından yerine  Mehmet Naci İnci'nin atanmasına tepki gösterdi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan akademisyenler "2 Ocak günü Melih Bulu’nun atanmasına karşı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri olarak “Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz” diyerek başlattığımız mücadelemizde itirazımız sadece üniversite dışından bir kişinin atanmasına yönelik değildi. Kabul etmediğimiz temel hususlar; rektör atama sürecinin üniversitenin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurumun iradesi hiçe sayılarak ve şeffaf olmayan bir şekilde yapılmasıydı" ifadelerini kullandı.

"Kabul etmiyoruz"

Eğitim - Sen Boğaziçi hesabından yapılan açıklamada 30 Temmuz'da Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak rektör adaylığını açıklayan akademisyenler için bir güven oylaması gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklama şöyle devam etti:

Bu oylamanın sonuçları açıktır. Üniversitenin tüm öğretim üyelerinin %80’in üzerinde katılımıyla gerçekleşen bu oylamada, aday olan 17 öğretim üyesine destek kararı verilirken Melih Bulu’nun yardımcısı olan iki öğretim üyesi güvenoyu alamadı. Bu oylamada akademisyenlerimizin %90’ından fazlası Naci İnci’nin rektör olarak atanmasını kabul etmediğini ifade etti.

736526-1464258592.jpeg
Prof. Dr. Mehmet Naci İnci. Fotoğraf: Twitter

4 madde sıraladılar

İnci'nin rektör olarak atanmasını kabul etmediklerini belirten akademisyenler şöyle devam etti:

1. Naci İnci’nin rektör adaylığı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan güven oylamasında %90’dan fazla karşı oy aldı.

2. Naci İnci vekâleten rektörlük yaptığı süre boyunca Can Candan ve Feyzi Erçin hocalarımız ile CİTOK Koordinatörü Cemre Baytok’un işine hukuksuz ve keyfî bir şekilde son verdi.

3. Aynı dönemde Naci İnci, karar alma süreçlerinde kurum içi usul, kural ve hukuki düzenlemeleri yok saydı; bölüm, fakülte, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato gibi kurulların iradelerini çiğnedi. Bu hukuksuz işlemler dolayısıyla yüze yakın hocamız çeşitli davalar açtı, “görevi kötüye kullanma” suçunu da içeren suç duyurularında bulundu.

4. Naci İnci öğrencilerimizi haksız ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla baskı altına aldı.

Türkiye’nin en önemli yüksek öğretim kurumlarından biri, bir kamu araştırma üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasının hangi ölçütlere göre yapıldığı, okulumuzca güvenoyu alan, Boğaziçi Üniversitesi’nin 17 yetkin ve liyakat sahibi rektör adayının neden mülakata dahi çağrılmadığı, Naci İnci’nin neden tercih edildiği kamuoyuna açıklanmalıdır.
 
Üniversitemizin iradesi hiçe sayılarak yapılan bu atamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz.

 

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU