Berkin Elvan'ın annesi ve babası hakkında, cumhurbaşkanına hakaret soruşturması

Berkin Elvan davasının 9 Aralık 2020'deki duruşmasından sonra Çağlayan Adliyesi'nin önünde açıklama yapan Gülsüm Elvan ve Sami Elvan hakkında soruşturma başlatıldı

Gezi Parkı eylemlerinde polis tarafından gaz fişeğiyle vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan (sağda) ve babası Sami Elvan (solda) / Fotoğraf: Twitter

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeği nedeniyle 269 gün komada kaldıktan sonra 16 yaşındayken hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın annesi ve babası hakkında cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Polis memur Fatih Dalgalı, 18 Haziran'daki duruşmada Berkin Elvan'ı gaz fişeğiyle vurduğu için 'olası kastla öldürme' suçundan önce 20 yıl, daha sonra sanığın geleceği üzerindeki olası etkisi nedeniyle yapılan indirimle 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soruşturma konusu: Cumhurbaşkanına hakaret

Soruşturmanın, sanık polis Fatih Dalgalı'nın yargılandığı davanın 9 Aralık 2020'de görülen 18. duruşmasından sonra İstanbul Çağlayan Adliyesi'nin önünde yapılan basın açıklamasında konuşan anne Gülsüm Elvan ve baba Sami Elvan'ın kullandığı ifadeler nedeniyle başlatıldığı öğrenildi.

Duruşma savcısının koronavirüse yakalanması nedeniyle 8 dakika süren duruşmadan sonra Çağlayan Adliyesi'nin önünde yapılan açıklamada, anne Gülsüm Elvan ve baba Sami Elvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde yaptığı bir mitingde Gezi Parkı eylemleriyle ilgili yaptığı açıklamada, "Diyorlar ki 'Polise talimatı kim verdi?' Ben verdim" sözlerine atıf yapmıştı.

"Erdoğan, çocuğumu benden aldın bari cezayı ver"

Anne Gülsüm Elvan, adliye önündeki açıklamasında şunları söylemişti:

7 yıldır beklediğim adalet bir türlü gelmedi. Ben istiyorum o adaleti. Yargılansın. Recep Tayyip Erdoğan, çocuğumu benden aldın bari cezayı ver. Yeter artık, ben adalet istiyorum.

"Bu kişi bir tetikçi"

Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ise, şöyle konuştu:

"Berkin vurulalı 7 sene oldu. 7 senedir benim ailem işkence, acı... Olmayacak ne varsa başımıza geldi. Yaşadığımız her dakika Berkin aklımızda. Sokağa çıktığımızda, acaba Berkin'le ilgili birileri bize bir şey soracak mı diye hakikaten endişeyle bakıyoruz. Biz böyle tanınmak istemiyoruz. Bizim acımız hiç dinmiyor. Tek bir talebimiz var. Biliyoruz Berkin geri gelmeyecek, çok çok iyi biliyoruz. Ama bizim gibi acı çeken bir aile daha olmasını istemiyoruz. Tek talebimiz adil yargılama, suçluların adalet önünde ifade vermeler, hak ettiklerini bulmaları. Önümüzdeki süreçte, bu davanın emsal olması için mücadele veriyoruz. Bugün sadece bir kişi yargılanıyor. Bu kişi de bir tetikçi. Biz istiyoruz ki, bunun emrini veren, İçişleri Bakanı, emniyet müdürü, vali de adalet önünde hesap versin."

Sanık polise 'bilinçli taksirle öldürme' suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası

9 Aralık 2020'deki duruşmadan sonra, 2021 yılının ocak ayında görülen duruşmada savcılık sanık polis Fatih Dalgalı'nın bilinçli taksirle öldürme suçundan 9 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını talep etmişti.

18 Haziran'daki karar duruşmasında ise mahkeme, sanık polis Dalgalı'yı 'olası kastla öldürme' suçundan önce 20 yıl, daha sonra geleceği üzerindeki olası etkisi nedeniyle yapılan indirimle 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Ceza kesinleşmediği için sanık polis Fatih Dalgalı tutuklanmadı. Mahkeme, Dalgalı hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU