Fenerbahçe ile Galatasaray, Avrupa Ligi play-off turunda sahne alıyor... Dizer: Sadece tur atlamaya değil hedefi tespit edip onun için gelişmemiz lazım

Süper Lig'e galibiyetle başlayan Fenerbahçe ile Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalma mücadelesi veriyor. Spor yazarı Oğuz Dizer, Türk temsilcilerinin son durumunu ve rakipleri karşısındaki şanslarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

UEFA Avrupa Ligi play-off turunda Fenerbahçe ile Galatasaray ilk maçlarına çıkıyor / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en önemli ikinci organizasyonu UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etmek isteyen Fenerbahçe ile Galatasaray, play-off turundaki ilk maçlarına çıkıyor.

Turnuvaya doğrudan play-off turundan katılma hakkı elde eden Fenerbahçe, Finlandiya'nın Helsinki takımıyla karşılaşacak. 

Şampiyonlar Ligi'nde PSV Eindhoven'a elenen ve Avrupa Ligi üçüncü turunda İskoçya'nın St. Johnstone takımını eleyerek play-off'a kalan Galatasaray ise Danimarka'nın Randers takımını saf dışı bırakmak için mücadele edecek.

Toplam 16 takımın mücadele ettiği UEFA Avrupa Ligi play-off turundaki maçların tamamı bugün oynanacak.

Sarı-kırmızılıların Randers'a konuk olacağı müsabaka 20.00'de, Fenerbahçe'nin Helsinki'yi ağırlayacağı karşılaşma ise 21.45'te başlayacak.

Galatasaray, Randers karşısında Marcao, Oğulcan Çağlayan, Alexandru Cicaldau ve Victor Nelsson'dan faydalanamayacak.

Sarı-lacivertlilerde ise sakatlıkları bulunan Mert Hakan Yandaş, Serdar Dursun, Dimitris Pelkas ve Enner Valencia, Helsinki karşısında oynamayacak.

 

 

Fenerbahçe 2018-19'dan sonra ilk kez Avrupa arenasında

Son üç sezonu beklentilerin altında geçiren hem Türkiye'de hem de Avrupa'da başarıya hasret kalan Fenerbahçe, 3 sezonun ardından ilk kez Avrupa sahnesinde boy gösterecek.

Son olarak 2018-19 sezonunda Ersun Yanal döneminde Avrupa Ligi'nde yer alan ve son 32 turuna yükselmeyi başaran Fenerbahçe, burada Rus temsilcisi Zenit'le karşı karşıya gelmişti.

Söz konusu eşleşmenin ilk maçında rakibini 1-0 yenen İstanbul ekibi, rövanşı 3-1 kaybederek organizasyondan elenmişti.

Tarihinde 230 kez Avrupa arenasında boy gösteren Fenerbahçe, söz konusu karşılaşmalardan 84'ünden galibiyetle ayrılırken, 96 maçta rakiplerine mağlup oldu, 48 karşılaşmayı beraberlikle tamamladı.

Rakip fileleri 248 kez havalandıran sarı-lacivertliler, 338 gole engel olamadı.

 

 

Galatasaray, Avrupa'da son 39 maçta 5 kez kazandı

Geçmiş yıllarda UEFA Kupası ile UEFA Süper Kupa kazanarak Avrupa'da adından söz ettiren Galatasaray, son yıllarda bu başarıların çok uzağında.

Şampiyonlar Ligi'nde 2012-2013 sezonunda çeyrek final, 2013-2014'te ise son 16 turu oynayan Galatasaray, Avrupa'da oynadığı son 39 maçında sadece 5 galibiyet elde etti.

2013-14 sezonunda Şampiyonlar Ligi gruplarında Juventus'u 1-0 yenerek son 16 turuna kalan sarı-kırmızılılar, o müsabakanın ardından Avrupa'da oynadığı 39 maçta sadece 5 kez sahadan galibiyetle ayrıldı. 

Galatasaray, söz konusu maçlarda 23 kez mağlup olurken, 11 kez sahadan beraberlikle ayrıldı. 

İstanbul temsilcisinin mağlup edebildiği takımlar ise St. Johnstone, Neftçi Bakü, Hajduk Split, Lokomotiv Moskova, Benfica oldu.

Galatasaray, Avrupa'daki son galibiyetini geçen hafta karşılaştığı İskoç ekibi St. Johnstone karşısında elde etti.

 

Oğuz Dizer-Twitter.jpg
Oğuz Dizer / Fotoğraf: Twitter

 

"Hedefi tespit edip onun için gelişmemiz lazım"

Spor yazarı Oğuz Dizer, Türk temsilcilerinin son durumunu, rakipleri karşısındaki şanslarını ve yapılan hataları Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaray'ın beklenen veya olması gereken futbolu henüz sahaya yansıtamadığını söyleyen Dizer, "Bunu takımdaki futbolcuların gerginliklerinden anlayabiliyoruz. Henüz tam oturmadı. Top müthiş şekilde geriye doğru kullanılıyor. Herkes daha ileri oynamanın formüllerini bulmaya çalışırken, Galatasaray senelerdir geriye doğru ve Muslera'da sonlanan ve basit hatalarla golle sonuçlanan tuhaf bir futbol aklı örnekliyor. Bunun hiçbir futbolseveri tatmin ettiğini düşünmüyorum. Yanlış bir uygulama" şeklinde görüş belirtti.

"Maalesef Fatih Terim, çağımız futbolunun gereklerini sahneye koyamadı" diyen Dizer, en son yaşanan Marcao olayında bu durumun belirgin şekilde ortaya serildiğini dile getirerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Geriye gidişin çok farklı bir versiyonu ve net örneğidir. Bu olayı örtbas etme çabası da Türkiye'deki akut örtbas sendromunun futboldaki versiyonudur. Gerçekleri görmekten kaçmakla hiçbir şekilde tedavi üretemeyiz. Bu işin sonu doktorun 'Artık size her şey serbest, istediğinizi yiyebilirsiniz' felsefesinde noktalanacağını görüyorum.

Avrupa'da Chelsea, Manchester United, Real Madrid gibi kulüplerde bu tür sorunların görülmediğini aktaran Dizer, "Türk futbolunda bu tür olayların görülmesi, kendimizi kandırmaktan öteye gitmeyeceğimizi gösterir. St. Johnstone'un maaşlarının toplamı, Galatasaray'ın bir oyuncusuna verdiği maaş kadar etmiyor. Kendimizi kandırıyoruz ve buna alışmış bir yapıya büründük maalesef. Bu sistem Türk futboluna hiçbir yarar getirmez" ifadelerini kullandı.

"Kişisel becerilerle bir galibiyet veya sürpriz bir sonuç çıkabilir" 

Galatasaray'ın iyi oynamadığının herkes tarafından görüldüğünü belirten Dizer, sarı-kırmızılı ekibin Randers karşısında sergileyeceği performansı şöyle yorumladı:

Kişisel becerilerle, tamamen tesadüflere bürünmüş bir galibiyet veya sürpriz bir sonuç çıkabilir. İşin temeline baktığımızda futbol uygulama konusunda çok eksiklerimizin olduğunu görüyoruz. Buna bir de disiplinsizlik ve iç kavgalar eklenmeye başladı. Bu konuda ödemeler dengesinin futbolcuların sinir sistemini bozduğunu tahmin ediyorum. Ödeme dengeleri sağlık olmayan kulüplerde bu tür gerginlikler yaşanır. Galatasaray'da eğer ödeme dengesinde sağlıklı bir işleyiş olmazsa bu tür farklı olaylar yaşamaya hazırlıklı olunmalı.

 

 

Galatasaray'ın bu aşamadan itibaren işinin çok zorlu olacağını öne süren Dizer, "İşler artık kolay değil. St. Johnstone'daki kalite farklı turu getirmiştir. Daha dirençli oynayan daha etkili oyunculara sahip bir ekip, Galatasaray'a problem yaratabilir. Dikkatinizden kaçmadıysa St. Johnstone'da göbekli futbolcular vardı! Rakibin kalitesi arttıkça Galatasaray'ın şansı azalır ve tur umutları da risk olur. Çünkü hazır bir Galatasaray yok. Hiç kimse beklenen, umulan futbolun sahneye konulduğunu söyleyemez, böyle bir yapı yok. Galatasaray'ı 1996-2000 kadrosunun kalitesi, disiplini ve özverisi yanıltıyor. Hala o takımı umuyorlar. Öyle bir takımı kurmak için de kulübün ekonomik yapısını batırdılar. O kadroyu artık kuramazsınız, bulamazsınız!" yorumunu yaptı. 

Galatasaray'daki mevcut gençleştirme operasyonuna da değinen Dizer, altyapıya büyük yatırımlar yapıldığını ancak bunun karşılığında A takımda Florya kökenli oyuncu sayısının az olmasını eleştirdi. 

"Fenerbahçe, sistemin doğru çalışmasını sağlayacak yapıyı oluşturamıyor"

Fenerbahçe'de uzun süredir süren problemler olduğunu dile getiren Dizer, sarı-lacivertli kulübün son durumunu şöyle değerlendirdi:

Fenerbahçe'de şaft arızası var. Ali Koç otomotiv sektörünün önemli ismi, en iyi onun bilmesi gerekir. Eğer şafta balans ayarı gerekiyorsa o aracın doğru yol alması, beklenen performansı örneklemesi mümkün olmaz. Fenerbahçe bir türlü bir balans tutturamadı. Demirspor karşısında bütün yıldızları toplayan oyuncu kaleci Altay. Geçen sezon birçok puanı kurtardı ama şampiyonluğu kurtaramadı. Siz maçlarda bu kadar pozisyon verir, bu kadar mahkum oynarsanız, bu bir yerlerde çok büyük problemler yaşamanıza neden olur. Fenerbahçe vagon vagon futbolcu alıyor fakat sistemin doğru çalışmasını sağlayacak yapıyı oluşturamıyor. Hızlı trenin eski model raylar üzerinde seyretmesi gibi bir şey. O da bir yerde kazaya neden oluyor. 

 

 

 

"Helsinki fizik kalitesiyle zorlar, Fenerbahçe üst düzey sporcularıyla taraftarını sevindirecek skoru yakalar" 

"Helsinki fizik kalitesi, oyun yapısıyla Fenerbahçe'yi zorlar" diyen Dizer, sarı-lacivertli ekibin buna yıldızlarıyla cevap vereceğini söyledi:

Fenerbahçe'de üst düzey sporcular var, onların kişisel yetenekleriyle taraftarı sevindirecek sonucu yakalar. 

Mevcut yapıyla ilerisi için çok olumlu bir tablo görmediğini aktaran Dizer, "Helsinki'yi geçer Stockholm'de takılır, orayı geçse Hamburg'da takılır. Sağlıklı bir yol alabileceğini zannetmiyorum Fenerbahçe'nin" dedi.

"Beklenen futbolu sergileyip sergileyemeyeceği konusunda kafalar karışık"

Fenerbahçe'de Mert Hakan, Pelkas, Valencia ve Serdar Dursun'un eksik olacağını ancak buna karşılık takımda birçok yıldız ismin yer aldığını hatırlatan Dizer, "Çok sayıda yıldızı var. Her mevkiden 11'i tamamlayacak kadro yapısı var. Fakat beklenen futbolu sergileyip sergileyemeyeceği konusunda kafalar karışık. Fenerbahçe'nin futbolcu olarak herhangi bir sıkıntı yaşayabileceğini zannetmiyorum. Kadrosunda son derece değerli ve üst düzey isimler var. Önemli olan bunların performanslarının birleşik bir düzene girip, takım oyununun sahnelenmesi. Bunu yapamıyorlar. Önde iş yapan arkaya yardım edemiyor, arkadaki öne... Bir şase var var ama şaft arızalı. Şaft arızası balansı bozduğu zaman sizi bir yerde yolda bırakır" şeklinde görüş belirtti.

Fenerbahçe'nin ve Galatasaray'ın tur şansını da değerlendiren Dizer, sözlerini şöyle noktaladı:

2000'de Galatasaray UEFA Kupası'nı kazandığında söylediğimiz şey şuydu: Kupa önemli ancak esas önemli olan bunun sürdürebilir olması. Bunlar hep kısa mesafeler. Bu sadece tur atlamaya değil, hedefi tespit edip o hedef için gelişmemiz lazım. Türkiye'de sadece Süper Lig şampiyonluğuna yönelme nedeniyle Avrupa sathında hiç şansımız olmuyor, bu kafayla da olmayacak. Futbolcu almak, yıldız getirmek, iyi isimleri bir araya toplamak yetmiyor. Takım olmayı, doğru yapıyı kurgulamak önemli. Son yaşanan selde gördük ki üç-dört yıllık binalar yerle yeksan oldu. Neden? Doğru yere konuşlandırılmadıkları için. Türk futbolunun, Türkiye'deki inşaat sektörüyle birbirinden farklı programlandığını düşünmüyorum. Önemli teknik, mühendislik, plan-proje hataları var. Bu hatalardan vazgeçmeyen bir yapı maalesef Türkiye'nin dövizlerini de bitiyor. Gerçeklerden kaçarak nereye varılır bilmiyorum fakat bir yere varamadık o kesin.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU