Rusya: Afganistan’ın genelindeki durum istikrara kavuşuyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'daki yeni iktidar temsilcileriyle temasların başlatıldığını bildirdi

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesinin ardından ülkeden ayrılmak isteyen sivillerin akın ettiği Kabil Uluslararası Havalimanı'nda yoğunluk yaşandı. Fotoğraf:  AA

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’ın genelindeki durumun istikrara kavuştuğunu savundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Afganistan'da Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinin ardından oluşan durumun takip edildiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Elimizdeki bilgiye göre, başkent Kabil ve Afganistan’ın genelindeki durum istikrara kavuşuyor. Taliban, kamu düzenini sağlamaya başladı ve yerli vatandaşların ve yabancı diplomatik misyon temsilciliklerinin güvenliğini garanti ettiğini teyit etti. Afganistan'daki tüm tarafları, şiddetten kaçınmaya ve durumun barış yoluyla çözülmesine destek vermeye çağırıyoruz.

Temaslar başladı

Rusya'nın Kabil Büyükelçiliğinin çalışmaya devam edeceği aktarılan açıklamada, Afganistan'daki yeni iktidar temsilcileriyle temasların başlatıldığı kaydedildi.

Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov: Eşref Gani yargılanmayı hak ediyor

Öte yandan Rusya Devlet Başkanlığı Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Afganistan'ı terk eden Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin yargılanması gerektiğini söyledi.

Rus Zvezda televizyonuna demeç veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov, Gani'nin ülkeyi terk etmesini eleştirdi.

Kabulov, "Önceki gün televizyondan Afgan halkına yaptığı seslenişte canını feda etmeye hazır olduğunu söyledi ancak en nihayetinde utanç verici bir şekilde kaçtı" dedi.

Gani'nin şüpheli bir şekilde seçildiğini, ülkeyi kötü yönettiğini ve utanç verici bir bitiş yaptığını kaydeden Kabulov, "Bu kişiyle ilgili başka bir tanımım yok. Afgan halkı tarafından adalete teslim edilmeyi ve hesap vermeyi hak ediyor" ifadelerini kullandı.

Taliban’ın ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

 

Independent Türkçe, AA, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU