Kabil Havalimanı’nın kapılarını kapatan Taliban, kalabalığı ateş açarak dağıtmaya çalışıyor

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda ülkeden kaçış için büyük izdiham yaşanıyor

Afganistan'ın başkenti Kabil'in dün Taliban kontrolüne geçmesiyle başlayan karmaşa devam ediyor. Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na akın eden insanların sayısı her geçen saat daha da artıyor. Havalimanına girişleri engellemek için kapıları kapatan Taliban güçleri, havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Valilik bainası da Taliban’ın kontrolünde

Taliban güçleri dün Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmelerinin ardından, Kabil Valiliği’nin de kontrolünü ele geçirdi.

Türk vatandaşları THY uçağıyla yurda getirildi

Türk Hava Yollarının (THY), Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan Türk vatandaşlarını getiren uçağı İstanbul'a geldi.

Taliban'ın başkent Kabil'e girmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı Afganistan'da bulunan Türk vatandaşlarını yurda getirmek için operasyon başlattı. Bu kapsamda THY'nin yolcu uçağı Kabil'e gitti.

Türk vatandaşlarını Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan alan "TC-JJM" kuyruk tescilli "Boeing 777-300 ER" tipi uçağı saat 11.45'te Kabil'den İstanbul'a hareket etti.

"TK 707" sefer sayılı uçak, 324 yolcusuyla saat 16.55’te İstanbul Havalimanı'na indi.

Kabil’den gelen Türk vatandaşlarına koronavirüs önlemleri kapsamında İstanbul Havalimanı'na indikten sonra test yapıldı.

Afganistan’dan gelen Türk vatandaşları evlerinde karantinada girecek, 7. günde yapılacak testin ardından negatif sonuç alanlar 10. günün sonunda karantinadan çıkabilecek.

Kazakistan, Afganistan'dan mülteci kabul edeceğine ilişkin iddiaları reddetti

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Afganistan'dan mülteci kabul edileceğine ilişkin karar almadığı bildirildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Berik Uali, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tokayev'in Afganistanlı mülteciler hakkında karar almadığına işaret ederek, "Bu konuya dair iddialar asılsız. Resmi talep doğrultusunda sadece Birleşmiş Milletler personeline yardım sağlanacaktır" dedi.

Ülkedeki bazı haber sitelerinde, Afganistan'dan 70 bin mülteci kabul edileceği iddiaları yer almıştı.

ABD, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinden Afgan ordusunu sorumlu tuttu

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Taliban'ın başkent Kabil'de kontrolü ele geçirmesine Afgan ordusunun başarısızlığının sebep olduğunu söyledi.

Sullivan, ülkesinde ABC ve NBC televizyonlarının gündüz kuşağı yayınlarına katılarak Afganistan'daki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkan Joe Biden'ın, ülkesinin Afganistan'da bir on yıl daha savaşı sürdürmesini istemediğini, 20 yılda milyarlarca dolar yatırım yapılan ve eğitilen Afgan ordusunun ülkeyi savunmaya başlamasının vaktinin geldiğine inandığını belirten Sullivan, "Onlara (Afgan ordusu) irade kazandırmayı başaramadık ve sonuçta Kabil için savaşmamaya karar verdiler" ifadesini kullandı.

"Biden tercihlerini arkasında"

ABD için en kötü senaryonun ABD'nin Afgan ordusunun kendisinin savaşmaya hazır olmadığı durumda binlerce askerini iç savaşa sokmak olacağını vurgulayan Sullivan, Başkan Biden'ın bu meselede elinde olmadan kötü tercihler arasında seçime zorlandığı görüşünü dile getirdi.

"Kabil'de olanların yüreklerini yaraladığını" ifade eden Sullivan, Biden'ın tercihinin arkasında olduğunu kaydetti.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU