Taliban: Afganistan'da savaş sona erdi

Taliban'ın politbüro sözcüsü Muhammed Naim, "Kadınların ve azınlıkların şeriatla uyumlu olan haklarına saygı göstereceklerini, ülkedeki Afganları da yabancıları da koruyacaklarını belirtti

NATO birliklerinin geri çekilmesinin ardından Afganistan'da hızla ilerleyen ve başkent Kabil'i de ele geçiren Taliban, ülkede çatışmaların sona erdiğini ve savaşın bittiğini açıkladı. Taliban'ın politbüro sözcüsü Muhammed Naim, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bugün Afgan halkı ve mücahitler için büyük bir gün. 20 yıllık emeklerinin ve gösterdikleri fedakarlıkların meyvesini aldılar. Allah'a şükür ülkede savaş sona erdi" dedi.

DW Türkçe'nin aktardığı üzere 'ülkenin ne tür bir rejimle yönetileceğinin' kısa süre içinde açıklanacağını duyuran Naim, Taliban'ın izolasyon içinde yaşamak istemediğini belirterek uluslararası topluma diyalog çağrısı yaptı. Tüm taraflarla barıştan yana olduklarını vurgulayan Naim, uluslararası topumun endişelerini diyalog yoluyla çözmek istediklerini belirterek "Tüm ülke ve kuruluşlardan bütün sorunların çözümü için bizimle masaya oturmalarını istiyoruz" dedi.

"İşlerimize müdahaleye izin vermeyeceğiz"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Naim içişlerine karışmamaya yönelik karşılıklılık ilkesine dayalı bir uluslararası politika izleyeceklerini belirterek "Başkalarının işlerine karışmayacağız ve kendi işlerimize müdahaleye de izin vermeyeceğiz… Yabancı güçlerin Afganistan'daki başarısız deneyimlerini bir kez daha tekrarlamayacaklarını düşünüyoruz" dedi.

"Kadınların ve azınlıkların  şeriatla uyumlu olan haklarına saygı göstereceğiz"

Taliban iç siyasetle ilgili olarak da ılımlı mesajlar vermeye özen gösterdi. Politbüro sözcüsü Naim, kadınların ve azınlıkların şeriatla uyumlu olan haklarına saygı göstereceklerini, ülkedeki Afganları da yabancıları da koruyacaklarını belirtti. Naim, Afganistan'daki tüm aktörlerle diyaloğa hazır olduklarını ve gerekli korumayı sağlamaya hazır olduklarını vurguladı.

Taliban sözcüsü, "İstediğimize ulaştık. İstediğimiz, ülkemizin özgürlüğü ve halkımızın bağımsızlığıydı. Hiç kimsenin herhangi birini hedef almak için topraklarımızı kullanmasına izin vermeyeceğiz. Başkalarına zarar vermek istemiyoruz" diye konuştu.

"Yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesini bekliyoruz"

Reuters haber ajansına konuşan bir Taliban yöneticisi, yeni yönetim yapısı oluşturulmadan önce yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesini beklediklerini kaydetti. İsminin açıklanmasını istemeyen Taliban yöneticisi, Taliban savaşçılarına "Afganların günlük faaliyetlerine yeniden başlamasına izin verilmesi ve sivilleri korkutacak eylemlerden kaçınmaları" talimatı verildiğini kaydetti.

Kabil'den kaçış sürüyor

Öte yandan Taliban'ın kontrolü ele geçirdiği Kabil'den kaçış sürüyor.

Afganistan'da ülkeden ayrılmak isteyen binlerce sivilin akın ettiği ve ABD askerlerinin havaya ateş açtığı Kabil Uluslararası Havalimanı'nda en az 5 kişi hayatını kaybetti.

Pek çok ülke vatandaşlarını tahliye etmek için Kabil'e uçak gönderirken, başkentte yaşayan Afganlar ise karayolu ve havayolu ile ülkeyi terk etmek için büyük bir izdiham yaratıyor.

Sosyal medyada paylaşılan kimi görüntülerde ABD tahliye uçağının motor ve iniş takımlarına tutunan Afganlar görünürken, bir görüntüde ise havalanan uçaktan düşen bir kişinin bir binanın çatısına düşerek hayatını kaybettiği bilgisi yer alıyor.

 

DW Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU