Hasta tutuklu duruşma sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi

Edirne F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS ile Mardin’deki duruşmasına katılan 70 yaşındaki hasta tutuklu İbrahim Akbaba, duruşma sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

Hasta tutuklu İbrahim Akbaba duruşma salonunda ifade verdiği sırada kalp krizi geçirip yaşamını yitirdi

2 ay önce isteği dışında Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nden Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen, 70 yaşındaki hasta tutuklu İbrahim Akbaba, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade verdiği sırada kalp krizi geçirdi. Kalp krizi sonrası kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Akbaba'nin cenazesi Mardin’in Kızıltepe ilçesinde defin edilecek.

Daha önce Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sağlık durumuna ilişkin Adli Tıp Kurumu'na (ATK) sevk edilmesi yönünde yazı yazılan Akbaba'nın durumuna ilişkin bir sonuç çıkmadı. Akbaba, cezaevine giden insan hakları savunucularına ilaçlarını düzenli alamadığını bildirmiş ve bakıma ihtiyacı olduğu için oğlunun tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne sevkini istemiş ama talebine cevap alamamıştı.

Tek bacakla yaşıyordu

Akbaba, Şubat 2017’de tutuklanmış, İleri derecede diyabet, kalp ve katarakt hastası olan ve açık kalp ameliyatı geçirmiş olan İbrahim Akbaba, 2015 yılında felç geçirmiş olmasından dolayı ellerini yeterince kullanamamaktaydı, ayrıca şeker hastalığı nedeniyle bacağı kesilmiş ve protez takmaktaydı. Akbaba, Şeker hastalığı nedeniyle kaybettiği bacağındaki protezi değiştirmek istemiş ancak Bağ-Kur emeklisi olduğu için yenisi devlet tarafından karşılanmadığı için yapamamıştı. 

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay da, tutuklu Akbaba’nın durumunu Meclis'e taşımış ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemi için soru önergesi vermişti.

İHD serbest bırakma çağrısı yapmıştı

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 1 Aralık’taki ‘349 F Oturması’ eyleminde; kalp krizi geçiren Akbaba’nın sağlık durumunun ciddiyetine vurgu yaparak serbest bırakılma çağrısı yapmıştı.

İHD 1 Aralıkta Akbaba'nın durumuyla ilgili yaptığı açıklamada; "İbrahim Akbaba heyet görüşmesinde; 'Mardin 3 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Adli Tıp Kurumuna ( ATK) sevki için yazı yazıldığını ancak 3 aydır bekletildiğini, jandarma yok denilerek sevkinin geciktirildiğini, hastalıkları nedeniyle düzenli ilaç kullanması gerektiği halde bazı hapishane doktorlarının bu ilaçları yazarken bazılarının da yazmadığını ve bu nedenle zaman zaman tedavisinin aksadığını, ağır tecrit uygulandığını, 4 aydır sohbet, spor hakkının kullandırılmadığını, ilk geldiğinde bir kez çıkarıldığını ancak sonrasında engellendiğini ve nedeni hakkında tatmin edici bir açıklama yapılmadığını, Hastaneye, görüşe ve benzeri yerlere giderken ince aramaya maruz bırakıldığını, protez bacağını çıkarıp duyarlı kapıdan geçmeye zorladıklarını, kemerini aldıklarını, ellerini kullanamadığı ve felcin etkileri nedeniyle çok zor anlar yaşadığını, bu nedenle odasından olabildiğince az çıkmaya gayret ettiğini” belirterek serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.

"402’si ağır 1154 hasta tutuklu var"

İHD'nin Hapishanelerden ve Örgütlenmeden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Necla Şengül ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Nehir Bilece’nin Mart 2018’de İHD İzmir Şube binasında yaptığı basın toplantısında, Türkiye'de 402’si ağır olmak üzere toplam 1154 hasta tutsağın olduğu belirtilmişti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU