Yunanistan'ın Eğriboz Adası'ndaki yangın, bölgede çam balı üreticiliğinin sonunu getirebilir

"Arıcılık yok oldu. Biz yok olduk"

Eğriboz Adası'ndaki yetiştiriciler, arı nüfusunun yeniden çoğalamayacağından endişeli (Fotoğraflar: Reuters)

Yunanistan'da yaklaşık iki haftadır devam eden orman yangınlarında küle dönen Eğriboz Adası'nda çam balı üreticiliği de ciddi zarar gördü.

Yangınlardan en çok zarar gören yerlerden biri olan Eğriboz Adası'nda yaklaşık 1 hafta süren yangında en az 250 bin dönüm ormanlık alan kül olmuş, özellikle adanın kuzey bölgelerindeki sayfiye yerlerinde birçok ev, tarla ve çiftlik yanmıştı.

Büyüyen yangınlar nedeniyle 2 binden fazla kişi feribotlarla güvenli bölgelere sevk edilmişti.

Yangında arı kovanları ve çam ağaçları da çok büyük zarar gördü. Adadaki arıcılardan Antonis Vakas, "Arıcılık yok oldu. Biz yok olduk. Hiçbir yerde yeşillik kalmadı. Arılar yeşillik olmadan yaşayamaz" dedi.

Ormanlık alanları ve Akdeniz iklimiyle Yunanistan, Avrupa Birliği'nin en büyük bal üreticilerinden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adadaki İstea Arıcılar Kooperatifi'nin başındaki Stathis Albanis, ülkede üretilen balın yaklaşık yüzde 40'ının Eğriboz Adası'nın kuzeyinde kalan dağlardan elde edildiğini söyledi.

Öte yandan, bu bölgedeki ormanlar yangınlarla birlikte kül oldu.

Yangında yaklaşık 130 arı kovanından yalnızca 30 tanesi sağ kalan Vakas, "Önce evlerimizi kurtarmaya çalıştık. Maalesef kovanlarımızı kurtaramadık" dedi.

Arıcılardan Dimitris Papapostolou da "Yunan çam balı yok oldu. Ormanlarımıza has doğal bitki örtüsünden gelen eşsiz tadı üretmek için arıların beslenebileceği bir yer kalmadı" diye konuştu.
 

eğriboz-adası-yangın-reuters.jpg
Her yeri saran alevler nedeniyle onlarca köy ve sayfiye yeri boşaltıldı


Albanis ise arıcıları çok zor günler beklediğini belirterek "Polen verecek çiçekler yok. Dolayısıyla arı popülasyonu yeniden oluşamaz. Bal yapacak çam ağaçları da yok, bu yüzen arıcılar gelir elde edemeyecek" ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan yangınlardan büyük zarar gören yerleşim merkezlerinde halk, hükümetin gerekli tedbirleri almamasından ve yangın söndürme çalışmalarında yetersiz kalmasından şikayetçi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, eleştiriler üzerine yangınlarla mücadeledeki olası başarısızlıklardan ötürü halktan özür dilemiş, hataların tespit edilip düzeltileceğine dair söz vermişti. Miçotakis hükümeti önderliğinde, yangından etkilenenler için bir destek paketi de açıklanmıştı.

Öte yandan, halkın bazı kesimleri destek paketinin yeterli olmadığı ve hükümetin afetin yarattığı krizi iyi yönetemediği eleştirisinde bulunuyor.

Vakas da hükümetin başarısız olduğunu söyleyerek Miçotakis için "Çok öfkeliyim, ona diyecek sözüm yok" ifadelerini kullandı.



Independent Türkçe, Greek Reporter, Ekathimerini

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU