Uzmanlar uyardı: Orman yangınları Kovid'e yakalanma riskini artırabilir

Duman parçacıkları akciğer enfeksiyonu olasılığını artırıyor

"Bu bir felaket": Sicilya'da hava sıcaklığı 48,8 santigrat dereceyle rekor kırarken orman yangınları dört bir yanı sarıyor (AP)

Tıp uzmanları, orman yangınlarından çıkan dumanın sağlık üzerindeki etkisine dair uyarı yaparak bu dumanın Kovid-19'a yakalanma olasılığını artırabileceği konusunda ikazda bulundu.

Yakıcı sıcaklıklardan ve kuru ortamdan beslenen alevler, Avrupa'yla Kuzey Amerika'yı kasıp kavururken tarifsiz bir ıstıraba neden oluyor.

Şimdiyse sağlık yetkilileri, dumandaki ince parçacıkların oluşturduğu riske dair uyarı yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şu açıklamada bulundu:

Bu mikroskobik parçacıklar ciğerlerinize derinlemesine nüfuz edebilir.

Göz yanması ve burun akıntısından ağırlaşmış kronik kalp ve akciğer hastalıklarına kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilirler. Parçacık kirliliğine maruz kalmak erken ölümle bile ilişkilendiriliyor.

Yangınların yakınındaki duman, gözleri ve solunum sistemini tahriş edebilecek tehlikeli gazlardan ve küçük parçacıklardan oluşan bir karışım içerdiği için sağlık açısından risk teşkil ediyor.

Dumana maruz kalmanın ve onu solumanın etkileri, göz ve solunum yolunun tahriş olmasından akciğer fonksiyonlarında azalma, bronşit, şiddetli astım ve erken ölümün de aralarında bulunduğu daha ciddi rahatsızlıklara kadar uzanıyor. Orman yangını dumanına kısa süreliğine maruz kalmanın halk sağlığını tehdit ettiği esas nokta bu partikül maddelere maruz kalmak.
 

kaliforniya yangın (maxar).jpg
ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Greenvile yerleşim yerinin orman yangınlarından önceki ve sonraki kuşbakışı görüntüsü (Maxar Technologies)


ABD'deki Hastalık Kontrol Merkezleri (CDC) de şunu ekliyor:

Orman yangınlarından çıkan duman ciğerlerinizi tahriş edebilir, iltihaba sebep olabilir, bağışıklık sisteminizi etkileyebilir ve sizi Kovid-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün de dahil olduğu akciğer enfeksiyonları karşısında daha savunmasız hale getirebilir.

DSÖ, mevcut kanıtlara göre sıcak hava dalgalarının ince partikül madde miktarının daha fazla olduğu günlerde ölüm oranını daha çok yükselttiğini belirtti.

Yaşlılar, kalp ve ciğeri etkileyen rahatsızlıkları veya kronik hastalıkları olan kişiler, çocuklar ve açık havada çalışanlar, sıcak hava dalgalarıyla hava kirliliğinin birlikte gösterdiği etkiye karşı özellikle savunmasız kalıyor.

Bilim insanları, sera gazı salımları nedeniyle artan küresel sıcaklıkların dünya genelinde yangına yol açan koşulların oluşma riskini artırdığına dair uyarıyor.

Avrupa'nın bazı bölgelerinde şiddetli sıcak hava dalgaları yaşanmaya devam ederken sıcak, kupkuru rüzgarlı hava Kaliforniya'da da tahripkar orman yangınlarına neden oldu. ABD eyaleti tarihinin en büyük yangınını kontrol altına almak için mücadele ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU