Erdoğan: Yangın bölgelerinde "uçak ve helikopterler yok" diye yalan terörü estiriliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı canlı yayında, orman yangınlarına karşı devam eden çalışmalara, muhalefetin iddialarına ve Kovid-19 aşılama sürecine ilişkin soruları cevapladı

Fotoğraf: AA

Türkiye'deki bazı şehirlerde meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Dünyada olduğu gibi ülkemizde de orman yangınlarında artış yaşandı. Burada siyasete yer olmamalı. 8 gün içinde 187 yangın çıktı. Şu anda 15 yangın devam ediyor. Bunların bir kısmı kontrol altında. Bütün bunlarla beraber 15 noktada devam eden yangınları kontrol altına alma çalışmaları sürüyor" dedi.

"Yerleşim yerleri büyükşehir belediyelerinin sorumluluğunda"

Muhalefet partilerinin açıklamalarını eleştiren Erdoğan, "'Burada niye uçak, helikopter yok' diye bir yalan terörü estiriliyor. Şu anda 16 uçak var. Bugün gelenlerle 21'e çıktı. 57 helikopter var. 850 arasöz var. Bunlar çalışıyor. Devlet olarak bizim görevimiz nedir? Bizim görevimiz birinci derecede tarım, orman, hayvancılık yani bütün bu ormanların bakımı, ıslahı ve Allah göstermesin bu yangınlar olduğu zaman bunların söndürülmesi birinci derecede bizim sorumluluğumuz. Yerleşim bölgelerindeki yangının sorumluluğu kimin? Oradaki büyük şehir belediyelerinin sorumluluğundadır" ifadelerini kullandı.

Birçok ülkede yangınların yaşandığını vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti:

Bugün dünya adeta yangın tehdidi altında. ABD yanıyor, Rusya yanıyor, Kanada yanıyor. Kimse kalkıp da 'Rusya niye yanıyor' diyemez. Ben sayın Putin'le konuştum. O halde iken bize 3 uçak, 4 helikopter gönderdi. Bu bir dayanışmadır. Afrika'nın yarısı yanıyor. Böyle bir durum var dünyada. İklim koşullarının tahrik ettiği bir durum sözkonusu. Temenni ederim ki bundan tüm insanlık kurtulmuş olsun. Kanada'da 4579 adet yangın çıkmış. Böyle bir durum var. Kanada'da 750 bin hektar alan yanmış. İspanya'da 448 orman yangını çıkmış. Orada da 57 bin 600 hektar alan zarar görmüş. İtalya'da 1085 yangın çıkmış. Bunların hepsini görüp, ona göre Türk siyaseti bunu değerlendirmesi lazım.

Erdoğan muhalefet partilerini de eleştirerek, "Türk siyaseti maalesef muhalefetsiz bir siyasettir. Az önce söyledim. Türkiye'de muhalefetin terörü esiyor. Bunu bir tarafa koymak mümkün değil. Muhalefetin yaptığı yalan terörüdür. Bir tespitin varsa dürüst yap. Dürüst yap da adam sansınlar, biz de oradan bir şeyler kapalım" dedi.

"Yanan alanlara inşaat yapılacak" iddiası

Yangın bölgelerin imara açılacağı iddialarına da cevap veren Erdoğan, "Benim Kültür ve Turizm Bakanına vermiş olduğum böyle bir yetki yok. Kendisi müddei olarak dürüst ise ispat etmesi lazım. Hukukta bir kelime vardır müddei iddiasını ispatlamak zorundadır. Ormanlar yansın, buralarda biz beton yığını binalar inşa edelim, haşa! Ben dikey mimariye karşı olduğuğunu söyleyen bir insanım. Betona nasıl olur da sahip çıkarım? Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil" diye konuştu.

"Ciğerimizi yakanın ciğerini yakarız"

Yangınların meydana gelmesinde bir sabotaj olup olmadığıyla ilgili soruya da cevap veren Erdoğan, "Burada böyle bir endişe başından itibaren hep taşıdık. Bu endişenin arkasından bir şeyler çıktı. Şu anda önce gözaltına alınanlar vardı, sonra tutuklananlar oldu. Tutuklananların ailesinde PKK'ya iltisaklı olduklarını tespit ettik" ifadelerini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

Geçen yıl Hatay'daki orman yangınlarında bu işi çok açık net yaşadık. Bu yıl yaşamadık dememizin anlamı yok. Böyle bir şey var mı, yok mu polis teşkilatımız, istihbarat örgütümüz incelemelerini yapıyor. Varsa tabii ki üzerine üzerine gideceğiz. Bizim ciğerlerimizi yakanın tabii ki ciğerlerini yakacağız. Bu kadar canlı yandı. Bal, arı kovanlarımız yandı gitti. Bunları görmeyecek miyiz? Birçok vatandaşlarımızın ekmek teknesiydi. Bunlara yönelik çalışmalarımızı yapacağız. O vatandaşlarımızın arı kovanlarını alıp teslim edeceğiz, onları yolda bırakmayız. Ortada bir cinayet var.

"THK'daki uçakların durumu iş görür olmaktan çıkmış"

THK'ya ait yangın söndürme uçaklarıyla ilgili tartışmalara da değinen Erdoğan şöyle devam etti:

THK 1985'den itibaren Orman İdaresine bedeli karşılığında uçakla yangın söndürme hizmeti vermiş. Orman oradan hizmet alımı yapıyor. Yoksa THK Orman'ın değil. Orman İdaresi ile yapılan sözleşmelere göre bu uçaklar kullanılıyor. Mesela 3 uçak pert olmuş vaziyette. Artık THK'daki uçakların durumu iş görür olmaktan çıkmış. Teknk şartnameye uymadığından teklif verilmiyor. Bu yıl THK helikopterle yangın söndürme ihalesine katılır inşallah. Ancak ihaleyi daha uygun bir teklif veren özel bir şirket almış vaziyette. Rusya'dan 3 uçak kiraladık. Bu sayıyı arttırma durumumuz olacak. Çok amaçlı uçaklardan alma durumumuz sözkonusu olabilir.

"Help Turkey" paylaşımları

Sosyal medyada yapılan "Help Turkey" paylaşımlarını da yorumlayan Erdoğan, "Demek ki bu kadar rahatsız oluyorlar o zaman güçlüyüz. Onun karşılığında Güçlü Türkiye diye hesap açtılar. Yalancının mumu yatsıya kadar bile yanmadı. Öbürü Güçlü Türkiye çok daha fazlasıyla karşılık buldu" dedi.

"Aşılamada zorlamadan yana değilim"

Koronavirüs aşılamalarında zorunluluk getirilmesi konusuna da değinen Erdoğan, "Ben zorlamadan yana değilim. Bilim Kurulu bir çalışma yapacaktır. Burada gönüllülük esasına dayanarak süreci işletmek en esaslı olandır. Gönüllülük esasına dayandırmak hayrolacaktır" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU