Metal hırsızları Rusya'da 56 tonluk demiryolu köprüsünü çaldı

Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki köprü geride iz veya enkaz bırakmadan ortadan kayboldu

Alessio Perrone - The Independent

Rusya'nın kuzey kutup bölgesindeki 23 metre uzunluğunda, 56 ton ağırlığındaki köprünün çalınması üzerine cezai soruşturma açıldı.

Mayıs sonlarında Rus sosyal medya kanallarından yayılan hava görüntüleri köprünün ayaklarının sağlam olduğunu ancak köprünün gizemli bir şekilde ortadan kaybolduğunu gösteriyor.

Hırsızlık, Finlandiya sınırı yakınlarında bulunan Murmansk bölgesindeki terk edilmiş Oktyabrskaya yerleşiminde gerçekleşti.

Sakinler, hırsızlığı gerçekleştikten birkaç gün sonra fark etti. Rus sosyal medya ağı VKontakte’de yayılan 16 Mayıs tarihli fotoğraflarda, köprünün orta kısmının suya düştüğü gözüküyordu. 10 gün sonra çekilen hava fotoğraflarında ise, enkaza dair herhangi bir iz yoktu.

Fotoğrafları ilk defa yayımlayan VK sayfası “Köprünün doğal olaylar sonucu yıkılması mümkün olmadığını” dile getirdi ve yakınlarda bulunan bir köprünün sağlam olduğunu belirterek, “Bir buzkıran çarptı desek, yakındaki alçak köprünün yıkılmamış olması garip olurdu” yorumunda bulundu.

 

 

Bölge sakinleri, köprünün çalındığını vakit kaybetmeden Kirovsk polisine bildirdi. Polis, başlarda mal sahibinin köprüyü kaldırmış olabileceğini iddia ederek hırsızlık iddialarını reddetse de daha sonra olası hırsızlığa karşı cezai soruşturma başlattı.

Amaçlarının metali hurda olarak satmak olabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte faillerin kim oldukları ve nasıl hareket ettikleri bilinmiyor.

VK, “Büyük olasılıkla, metal işçileri yapıyı suya indirdi ve orada hurda parçalarına ayırdı” dedi.

Geçen sene Apatity yakınlarında gerçekleşen elektrik direği çalma girişimine atıfta bulunarak, bunun bölgedeki altyapıya zarar veren  ilk metal hırsızlığı olmadığını belirtildi.

Rus polisi, 2008’de, gece baskınıyla 200 tonluk köprüyü çalan metal hırsızlarını yakalamıştı.

Polis, yaptığı açıklamada, köprünün bölgede faaliyet gösteren bir şirkete ait olduğunu ve maddi kaybın yaklaşık 600.000 Rus rublesi (yaklaşık 53 bin TL) olduğunu belirtti.

VK sayfası alayvari bir şekilde “Ah, kimin umrunda” yazdı. “Burası Almanya değil ve tahrip edilen yapının restore edilmesi gündemde değil.”

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU