Suudi petrol türevlerinden üçüncü partı, Aden limanına ulaştı

Önceki iki parti, ticari sektörün elektrik tahsilinde yüzde 80'lik bir artış sağladı

Dün Aden'de Suudi petrol yardımları karşılandı (Şarku’l Avsat)

Yemen'deki elektrik sektörünü desteklemek için Suudi Arabistan’ın Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı aracılığıyla sağlanan Suudi petrol türevleri yardımlarından 75 bin ton metrik değerindeki üçüncü parti, dün Aden Limanı’na ulaştı.

Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı Aden Temsilcisi Muhammed el-Yahya’nın ifade ettiğine göre son parti, Suudi Arabistan'ın Yemen'e sağladığı yaklaşık 4,2 milyar dolar değerindeki önceki hibelerin devamı olarak geliyor. Temsilci Yahya, üçüncü partinin bu yönde maksimum fayda sağlanmasına katkıda bulunacağı, Yemen vatandaşlarını geçimleri ve günlük yaşamını iyileştirme üzerinde olumlu bir etkisi olacağı umudunu dile getiriyor.

Krallık, Yemen Elektrik Bakanlığının sunduğu ihtiyaçlara binaen, yakın zamanda petrol türevleri için 422 milyon dolarlık bir hibeyi onaylamıştı.

Söz konusu yardımları karşılayanlar arasında Yahya’nın yanısıra Aden Vali Yardımcısı Bedir Muavin, Valilik Birinci Vekili Muhammed eş-Şazeli, Elektrik ve Petrol Bakanlığı ile Aden rafinerinden temsilciler de vardı. 

Elektrik kesintilerinin ve nüfusun çektiği acılarını hafifletilmesi yönünde söz konusu yardımların önemini vurgulayan Aden Vali Yardımcısı; Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Başbakan Muin Abdulmelik’in Suudi Krallığının kardeşlik ve insani tutumu kapsamındaki bu yardımlardan yararlanmanın kalkınma, ekonomik, insani gibi çeşitli alan ve sektörlerdeki önemine ilişkin ifadelerine değindi.

Bunlardan maksimum fayda elde ederek sektörün toparlanmasına katkıda bulunmak için tüm resmi, sivil ve toplumsal seviyelerde herkesin çabalarını birleştirme gereğini vurgulayan Aden Vali Yardımcısı, kapsamlı kalkınmanın anahtarlarından biri olan elektrik hizmetinin istikrarını sağlamak için engellerin üstesinden gelmenin, bu yönde sürdürülebilir yöntemler bulup uygulamanın önemine değindi.

Zor şartlar altında gelen bu yardımlardan yararlanmanın önemini vurgulayan Elektrik ve Enerji Bakanlığı Vekili Abdulhekim Fazıl ise bu yöndeki sözleşmenin ve elektrik hizmetlerinin devamlılığını sağlamak ve zorlukları aşmak için tüm tarafların hibe sözleşmesi şartlarına uyması gerektiğini hatırlattı. Aynı zamanda Suudi Arabistan’ın elektrik de dahil olmak üzere çeşitli hayati alanlarda Yemen ve Yemenlilere verdiği desteğin altını çizdi.

Mayıs 2021'den bu yana iki parti yardımın ülkeye gelişiyle, ticari sektörün elektrik tahsilinde yüzde 80'lik bir artış sağlandı. Söz konusu yardımların zamanlaması, Yemen illerindeki elektrik santrallerinin Yemen içinde 80'den fazla istasyonu işletme ihtiyacına göre şekilleniyor.

Mayıs ve Haziran aylarında verilen Suudi petrol türevleri hibesi, elektrik sisteminde üretilen enerji yüzdesinde tüm valiliklerde en az yüzde 25, Aden’de en az yüzde 40 artış kaydedilmesine katkıda bulundu. Çeşitli Yemen valiliklerine ulaşan partiler yoluyla Yemen hükümetinin bütçesi üzerindeki yükü azaltan söz konusu yardımlar, Yemen Merkez Bankası'nın uluslararası piyasalardan petrol türevleri satın almak için sabit para birimi tüketimini sınırladı. Aynı zamanda Yemen riyalinin döviz kurunda ve akaryakıt fiyatlarının dolar karşısında istikrar kazanmasına, iş olanakları sağlanmasına, Yemen vatandaşının üretken gücünün artmasına, hayati sektörlerde hizmetlerin ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yol açtı.

Bu yardımlarla beraber günlük yaşamı etkileyen elektrik kesintileri de azaldı. Bazı illerde elektriğin sağlandığı saatlerde geçtiğimiz Mart ayına göre yüzde 30 oranında artış kaydedildi. Böylece ekonomi, sağlık, eğitim ve hizmet alanları da olumlu yönde etkilenmiş oldu.

Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı, petrol türevleri için entegre yönetişim mekanizmaları geliştirme yönünde Yemen hükümetiyle birlikte çalışıyor. Yemen hükümetinin bu yönde ilgili tüm Yemen bakanlıkları ve yetkililerinden oluşturduğu denetleme, kontrol ve takip komitesi, hibelerin yüksek güvenilirlik, bütünlük ve şeffaflık ile istasyonlara ulaşmasını sağlayan bir yürütme programı ve kontrol mekanizması ile bağlantı içerisinde.

Ortak komite, Yemen hükümetine harcamalarını yönlendirmede yardımcı olmaya, petrol türevlerinin satın alınması için ayrılan meblağların hükümetteki memur maaşlarını desteklemede kullanılmasına katkıda bulunan yardım sevkiyatlarını planlıyor.

Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı kapsamındaki petrol türevleri hibesi; eğitim, sağlık, su, ulaşım, tarım, balıkçılık ve devlet kurumlarının kapasitesini geliştirilmesi olmak üzere yedi temel sektörde Yemenlilere hizmet vermek üzere 198’den fazla projeyi hayata geçirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU