Ruşen Çakır'dan "fon" eleştirilerine yanıt: Bir linç kampanyasının içinden geçiyoruz

Çakır bugünkü yayında, "İşimizi iyi yapıyoruz, açık yapıyoruz, şeffaf yapıyoruz" dedi

Fotoğraf: Twitter

Türkiye'deki bazı medya kuruluşlarının, "yabancı ülkelerdeki vakıflardan fon aldığı" tartışmaları gündemdeki yerini koruyor.

Söz konusu medya kuruluşları arasında ismi geçen Medyascope'un kurucusu Ruşen Çakır, bugünkü Youtube yayınında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Daha önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Künyemizde beş yıldır yazıyor zaten gizli ve yeni bir şey değil" ifadelerini kullanan Çakır, bugünkü yayında ise, "Medyascope olarak bir linç kampanyasının içinden geçiyoruz" dedi.

Çakır şöyle devam etti:

Sessiz kalmayı tercih ediyoruz çünkü linççilerle birşey tartışmanın onları herhangi bir şeye ikna etmenin imkanı yok. Birbirinden farklı dönemlerde, farklı kesimler tarafından yapılan linçlerin bir araya getirilmesiyle karşı karşıyayız. Olur böyle şeyler, burası Türkiye... Zor bir iş yaptığımızın farkındayız ama bu linçleri hak etmediğimizin ama bir diğer yanıyla da hak ettiğimizin farkındayız. Çünkü işimizi iyi yapıyoruz, açık yapıyoruz, şeffaf yapıyoruz. Ve Türkiye'de herşeye rağmen her koşulda bağımsız ve özgür gazetecilik yapmanın mümkün olduğunu gösterdiğimiz için farklı kesimlerin çok ciddi şekilde bizden rahatsız olmasına neden oluyoruz. Onlara verdiğimiz rahatsızlık için de açıkçası özür falan dilemiyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Oda TV, “Türkiye’de kritik kuruluşların ABD merkezli vakıf olan Chrest Foundation’dan yüz binlerce dolarlık hibe aldığı ortaya çıktı. Bu kuruluşların başında gazeteci Ruşen Çakır’ın kurduğu Medyascope adlı haber sitesinin olması dikkat çekti” ifadelerinin yer aldığı bir haber kaleme almıştı.

Bu habere sosyal medyada yazar ve gazeteciler tepki göstermişti.  

Odatv'nin haberinin ardından Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun AA'ya yaptığı açıklamada "ABD merkezli bir vakfın Türkiye'de bazı medya kuruluşlarını fonladığına dair iddiaları yakından takip ettiklerini" söylemişti.

Altun, Türkiye'de faaliyet gösteren bazı medya kuruluşlarına yabancı ülkelerden fon sağlandığına dair haberlere ilişkin olarak, “Yabancı devletlerin veya kuruluşların fonlarıyla ülkemizde faaliyet gösteren medya kuruluşlarına yönelik bir düzenleme ihtiyacı olduğu açıktır” demişti.

RTÜK’ten ise  "Türkiye'yi dışarıdan dizayn etme çabasında olanların kullandığı en önemli argümanların başında da maalesef medya gelmektedir. Basın özgürlüğü adı ve görüntüsü altında Türkiye düşmanlığı şifreleri üretilmekte ve algı operasyonlarıyla negatif propagandalar topluma pompalanmaktadır. Yabancı kurum ve kuruluşların fonlarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren medyanın olası milli güvenlik sorunlarına yol açabileceği gerçeğiyle hareket ederek Üst Kurul olarak gerekli tüm düzenleme ve denetleme faaliyetlerini titizlikle ele almaktayız. Yerli ve milli medyamız yalnız ve sahipsiz değildir. Ülkemiz kendi milli yayın kuruluşlarının her zaman yanındadır” açıklaması yapılmıştı.

Bu gelişmelerin ardından ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren 23 kurum, Türkiye'nin “yabancı fonlu haber mecralarına” dair yasal düzenleme çalışmalarına ilişkin bir açıklama yaparak, konudan duydukları endişeyi dile getirmiş; eleştirel haber yapan kurumları hedef gösteren açıklamaları kınamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU