Sel bölgesinde konuşan Erdoğan: Ne olur şu yamaçlara 5-10 katlı binalar yapmayın

Erdoğan, 6 kişinin hayatını kaybettiği Rize’de yaptığı konuşmada iklim değişikliğine değindi ve “Ne yazlar eski yaz, ne kışlar eski kış, ne de baharlar eski bahar" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize’de sel bölgesine gitti.

Erdoğan, Güneysu Merkez Camii'nde kıldığı cuma namazının ardından bölge halkına hitap etti. Sözlerine "Kurban Bayramı'nızı tebrik ediyorum. Bugün 2 bayramı bir arada kutluyoruz. Aynı zamanda cuma. Hem Rizeli hem Artvinli kardeşlerimiz hem de bizler bölgemizde yaşanan afetler nedeniyle buruk bir bayram geçiriyoruz" diye başlayan Cumhurbaşkanı, şu bilgileri paylaştı:

Şu ana kadar 328'i arama kurtarma olmak üzere 2860 personel ve 705 araç görev yapmıştır. Afetten kapanan 426 yolun hemen tamamı ulaşıma açılmıştır. Afet bölgesinin tamamına su verilmekte olup, içme suyunda, enerjide, haberleşmede, iletişimde herhangi bir sıkıntı yoktur. Rize'de taşkın riski altında 665 yapı tespit edildi. Bu bölgenin boşaltılması sağlanırken, yaraların sarılması için projelerimizi devreye alıyoruz. İlk etapta Rize genelinde 15 Temmuz'daki sel felaketinden etkilenen ve afet riski altındaki yapılar için toplam 550 konut inşa edeceğiz. Rize merkez, Çayeli, Güneysu ile 119 köyde binaların hasar tespitleri 50 ayrı ekip ile 7/24 esasına göre çalışılarak iki gün içinde tamamlanmıştır.

Erdoğan, Rize'de afetzedelere, kira, taşınma ve diğer yardımların yapıldığını, acil ihtiyaçlar için tahsis edilen 18 milyon liranın 3 milyon lirasının ulaştırıldığını bildirdi.

İklim değişikliği

İklim değişikliği konusuna değinen Erdoğan, “ Allah dünyayı bir mizan, ölçü ve denge üzerinde yaratmıştır. Bu dengenin kaybolması durumunda felaketler, sıkıntılar, zorluklar kaçınılmaz olur. Denge olarak bozulunca rahmet olarak gördüğümüz yağmur adeta bir afete dönüşür. Son yıllarda artan küresel ısınma ile birlikte bu olayların daha da büyüdüğüne şahit oluyoruz. Almanyası'ndan Belçikası'na, Fransa'ya kadar neler olduğunu herhalde televizyonlardan izliyorsunuz. Ne yazlar eski yaz, ne kışlar eski kış, ne de baharlar eski bahar" şeklinde konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarpık kentleşme konusunda da görüşlerini dile getiren Erdoğan, "Dikey mimari yerine yatay mimariyi teşvik ederek şehirlerimize nefes aldırdık, ne olur şu yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayın" dedi.

Erdoğan, konuşmasının son kısmında kendisini dinleyen vatandaşlara çay dağıttı.

Ne olmuştu?

Rize'nin Çamlıhemşin, Ardeşen ve Fındıklı ilçeleri ile Artvin'in Arhavi ilçesinde sağanak sonrası dereler taşmış, cadde ve sokaklar göle dönmüştü. Sel sularına kapılan bir kişinin kaybolduğu belirtilirken, Arhavi'de valilik tarafından kriz merkezi oluşturulmuştu. Rize'de meydana gelen selde de 6 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU