Erdoğan KKTC'de müjdeyi açıkladı: Cumhurbaşkanlığı Külliyesiyle ilgili proje çalışmaları bitti, inşasına yakında başlıyoruz

KKTC'de yeni bir Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve parlamento binası yapılacağını belirten Erdoğan, "Orada bir 500 dönüm araziyi bu iş için tahsis ettik. Hem bu külliyeleri yapacağız, gerçekten muhteşem bir millet bahçesini orada yapalım" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC parlamentosunda milletvekillerine hitap etti.

Erdoğan konuşmasında, "Bugün Türkiye ile KKTC arasındaki, gücünü şehitlerimizin mübarek kanlarından alan ebedi ve ezeli kardeşliğimizi tüm dünyaya isteseler de istemeseler de bir kez daha ilan ediyoruz" dedi.

"KKTC'nin varlığı ve birliği her türlü siyasi mülahazanın üzerinedir" ifadelerini kullanan Erdoğan,"Kıbrıs’ın geleceği için beraber yürüyeceğiz, kimi gafillerin zehirli ayrılık oklarını Kıbrıs Türk halkının kalbine saplamasına fırsat vermeyeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, yapılan her çalışmada Kuzey Kıbrıs'ın yanında olacaklarını da vurgulayarak, "Her ne kadar burada sergilediğimiz birlik, beraberlik, kardeşlik iklimi Amerika'da birilerini rahatsız etse de biz kararlılıkla yürüyeceğiz" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Adada kimin işgalci zihniyeti temsil ettiğini gayet iyi biliyoruz. EOKA terör örgütü ile komşusu Türklerin ırzına, canına, malına kast eden Rumlar, Türkleri hiçbir zaman eşit görmemiştir. Girne kıyılarında yakılan meşale o günden itibaren Kıbrıs Türk halkının yolunu aydınlatmıştır. Türkiye Cumhuriyeti olarak o tarihten beri özellikle KKTC ile işbirliği içinde çözüm eksenli siyaset yürüttük. Peki karşımızdakiler böyle bir şey düşünüyor mu? Türk tarafının tüm iyi niyetli yapıcı gayretlere rağmen devam eden müzakereler Rum tarafının adayı Türklerle eşit paylaşmayı reddetmesiyle bir sonuca ulaşamadık. Rum tarafı kendisini adanın tek sahibi, Kıbrıs Türklerini ise azınlık olarak gören boş hayalleri çözümsüzlüğü getirdi.

Külliye müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günlerdir kamuoyunda merak edilen müjdesini de açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı'nın ve parlamentonun "doğru dürüst" bir binası olmadığını ifade eden Erdoğan,  "Biz bunu KKTC'ye yakıştırmıyoruz. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı binası İngilizlere ait. Cumhurbaşkanlığı Külliyesiyle ilgili proje çalışmaları bitti. İnşasına da inşallah yakında başlıyoruz" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Orada bir 500 dönüm araziyi bu iş için tahsis ettik. Hem bu külliyeleri yapacağız, gerçekten muhteşem bir millet bahçesini orada yapalım, gerçekleştirelim. Bunu söylerken yüreğimden şu geçiyor; devlet olmanın işte ifadesi budur. Bunu inşallah bu projeyi hayata geçirmek suretiyle nasıl bir Kıbrıs Türklerine ait devlet varmış bunu birlerinin görmesi lazım. Sağ olsun mimarımız güzel bir çalışmayla projeyi ortaya çıkardı.

Projeyi bizzat ben de takip ettim. Bu proje ile beraber ardından işin statiklerine ve inşaatına gireceğiz, fazla zamanımız yok, bir an önce şuralardan kurtulalım diyoruz. Her şeyiyle muhteşem, ihtişamlı bir parlamento binamız olsun. Parlamento binasında milletvekillerimizin kendilerine özgü çalışma mekanı olsun. Konferans salonu vesaire dünyaya bu noktada kendisini görkemli bir şekilde gösterdiği külliyeye kavuşalım.

Kimler katıldı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a KKTC ziyareti sırasında, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, kabine üyeleri, MHP lideri Devlet Bahçeli ve bazı milletvekilleri de katıldı. Özel oturumda ayrıca Azerbaycan'dan da özel bir heyet yer aldı.

Oturumda KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümet yetkilileri ve milletvekilleri de hazır bulundu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ise özel oturuma katılmayarak boykot edeceklerini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU