Walmart'tan kovulan Down sendromlu çalışan, 125 milyon dolar tazminata hak kazandı

Marlo Spaeth, 15 yıldan uzun süredir Wisconsin'e bağlı Manitowoc kentindeki Walmart mağazasında çalışıyordu

Walmart'ın iki milyondan fazla çalışanı var (Reuters)

Vardiyasıyla ilgili endişelerini dile getirmesinin ardından işten çıkarılan Down sendromlu eski bir Walmart çalışanı, açtığı dava sonucu 125 milyon dolar (yaklaşık bir milyar TL) tazminat almaya hak kazandı.

Marlo Spaeth, 1999'dan itibaren işten çıkarıldığı 2015'e kadar Wisconsin eyaletindeki Manitowoc kentinde bir Walmart mağazasında çalıştı. Müdürleri Spaeth'i "çok çalışkan" diye tarif ediyordu.

Mağaza, 2014'ün sonlarında, en yoğun olduğu saatlerde yeterli sayıda çalışan olduğundan emin olmak için müşteri yoğunluğunu analiz eden bilgisayarlı zamanlama sistemi kullanmaya başladı.

The New York Times'a göre, Spaeth'in 12.00-16.00 olan vardiyası 13.00-17.30 olarak değiştirildi.

Ani değişiklik Spaeth'i endişelendirdi. Ailesinin 2014'teki vardiya değişiminden sonra Walmart'a şöyle dediği bildirildi:

Otobüsü kaçıracağından korkuyor. Akşam yemeğini kaçıracağından korkuyor. Bu durum canını sıkıyor.

Walmart müdürleri, ailenin Spaeth'in çalışma saatlerini eski haline alma talebini reddetti. Spaeth daha sonra işe geç kalma ve işe gelmeme nedeniyle iki uyarı aldı. Sekiz ay sonra süpermarket sözleşmesini sonlandırdı ve Spaeth'i yeniden işe almayı reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Perşembe günü Wisconsin'in doğusundaki federal mahkemede jüri, Walmart'ın tüm engelli bireylere karşı ayrımcılığı yasaklayan Engelli Amerikalılar Yasası'nı ihlal ettiği hükmüne vardı.

Spaeth adına Walmart'a dava açan Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu'ndan (EEOC) avukat Gregory Gochanour, "Jüri, Spaeth'in Walmart tarafındaki gereksiz ve yasadışı katılık nedeniyle işini kaybettiğini kabul etti ve anlaşılan bu, jürinin epey ağrına gitti" dedi.
 


EEOC'nin Chicago Bölge Direktörü Julianne Bowman, yaptığı açıklamada "İşletme ne kadar büyük olursa olsun, yasaya göre işverenlerin makul düzenleme taleplerini gözden geçirirken engelli çalışanlarının bireysel koşullarını değerlendirme yükümlülüğü var" dedi.

Spaeth'in talebi basitti ve bunun reddedilmesi hayatını derinden etkiledi.

Spaeth, 125 milyon dolar almaya hak kazansa da Walmart, bu miktardaki telafi edici ve cezai tazminatlar için üst sınır belirleyen federal yasaya göre bu hakkın 300 bin dolara (yaklaşık 2 milyon 500 bin lira) düşeceğini iddia ediyor. Ayrıca Walmart, EEOC davasının taleplerini "akıl almaz" olarak nitelendirdi.

The Times'ın bildirdiği üzere süpermarket "Hiçbir türden ayrımcılığa müsamaha göstermiyoruz ve binlerce çalışana her yıl düzenli olarak iş sağlıyoruz" dedi.

Müşterilerimizin beklentilerini karşılamak için çalışan çizelgelerini sık sık buna göre ayarlıyoruz ve Spaeth'in çizelgesi, bu şekilde ayarlanmış olsa da, müsait olduğunu belirttiği zaman dilimi içinde kaldı.

The Independent yorum almak için Walmart'la irtibat kurdu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU