Hamid Karzai: Türkiye Afganistan’ın dostudur

Afganistan’ın eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, Afganistan’ın Türkiye ile iş birliği yaparak ‘güzel günler’ göreceği yönündeki umduğunu dile getirdi

Eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, 13 Temmuz’da Kabil’de basın toplantısı düzenledi. (AP)

Türkiye, Afganistan’daki askeri varlığının Afgan halkı için istikrar ve güvenlik sağlamayı amaçladığını duyurdu. Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Havalimanı’nın işletilmesi ve güvenliğinin sağlanması için ABD’lilerle görüşmelerin devam ettiği bilgisini verdi.

Akar, ABD ve NATO güçlerinin Eylül ayında Afganistan’dan geri çekilmesinin ardından Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nı güvence altına alma önerisine ilişkin olarak ABD’li mevkidaşı Lloyd James Austin ile geçen çarşamba ve perşembe günleri yaptığı iki telefon görüşmesinde anlaşmaya varılan noktalar olduğunu kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hulusi Akar, 13 Temmuz’da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Biz, ‘Afgan kardeşlerimiz’, ‘kardeş Afganistan’ diyoruz. Onlarla köklü tarihi ve kültürel bağlarımız var. Onların barışı, sükunu, huzuru ve güvenliği bakımından yapacağımız ne varsa şimdiye kadar yaptık, bundan sonra da aynı doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz.”

Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama görevini üstlenmesi konusunda ABD tarafıyla yapılan görüşmeleri olumlu olarak nitelendiren Akar sözlerine şöyle devam etti:

“Afganistan’a yardımcı olmak isteyen diğer ülkeler de var. Onlarla da konuşuyoruz. Bu çok yönlü bir olay. Hem Afgan kardeşlerimizle hem NATO, Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası toplumla süreci devam ettirmeye çalışıyoruz.”

Türkiye’nin 20 yıldır Afganistan’a muharip görev almadan bulunduğunu, faaliyetlerinin danışmanlık, bakım ve imar görevleriyle sınırlı olduğunu vurgulayan Hulusi Akar şu ifadeleri kullandı:

“Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı 6 yıldır işletiyoruz. Şimdi de bunun devamı... Amacımız, Afgan kardeşlerimizin güvenlik, huzur ve refahı için katkılarımızı devam ettirmektir. Havalimanının açık olması, çalıştırılması lazım. Kabil Havalimanı’nın işletilmesi uluslararası bir arzudur.  Havalimanı çalışmadığı takdirde ülkeler oradaki diplomatik misyonlarını çekmek durumunda kalacak. Çünkü güvenli iletişim, ulaşım olmadığı zaman orada kalamazlar.”

Akar’ın ifadeleri, ABD öncülüğündeki uluslararası güçlerin geri çekilmesinin ardından Taliban’ın Türkiye’ye ‘güçlerini Afganistan’da tutmaması’ yönündeki mesajıyla eş zamanlı geldi. Taliban Hareketi böyle bir kararın ‘uygun olmadığını’ bildirdi.

Hareket 13 Temmuz’da yaptığı açıklamada Türk liderlerin kararının ulusal çıkarlarına aykırı olduğunu öne sürdü.

Karzai: Türkye, Afganistan’ın dostudur

Afganistan’ın eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, Afganistan’ın Türkiye ile iş birliği yaparak ‘güzel günler’ göreceği yönündeki umduğunu dile getirdi. Karzai açıklamasında Türkiye’nin Afganistan’ın dostu olduğunu vurguladı.

Eski Devlet Başkanı, 13 Temmuz’da düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nda güvenliği sağlama görevini üstlenmesine ilişkin “Yakın zamanda anlamlı barış görüşmelerine tanık olacaksınız” diyerek hükümeti ve Taliban hareketini barış çabalarını hızlandırmaya çağırdı.

Aynı şekilde Afgan halkına da kendilerine inanma, ülkede kalma ve korkudan kurtulma çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU