EURO 2020'de final için geri sayım başladı; "Üç Aslan" ile "Gök Maviler"in kadro değeri 2 milyar euroyu aştı

EURO 2020 finalinde karşılaşacak İngiltere ve İtalya'nın kadro değerleri 2 milyar euroyu aşıyor. Finaller öncesi iki takımın en değerli ve en formda oyuncuları kim, iki takım final yolunda ne yaptı?

Avrupa Futbol Şampiyonası'nın yeni sahibi belli oluyor / Fotoğraf: AP

Bu yıl 16. kez düzenlenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nda final için geri sayım başladı.

11 Haziran'da Roma'daki Olimpiyat Stadı'nda İtalya-Türkiye maçıyla heyecanın başladığı organizasyon, 11 Temmuz'da Londra'daki Wembley Stadı'nda oynanacak final karşılaşmasıyla sona erecek.

"Üç Aslan" ve "Gök Maviler" arasında 11 Temmuz'da oynanacak karşılaşma saat 22.00'de başlayacak. Müsabakayı Hollanda Futbol Federasyonu'ndan Björn Kuipers yönetecek. Kuipers'in yardımcılıklarını Sander van Roekel ve Erwin Zeinstra üstlenecek.

Turnuvada finale kalan takımların kadro değeri ise karşılaşmanın önemini bir kat daha artırıyor.

Transfermarkt'ın verilerine göre EURO 2020'ye katılmaya hak kazanan 24 takımın toplam değeri 10 milyar euroyu aşarken, finale turnuvanın en değerli takımı İngiltere ve beşinci sıradaki İtalya'nın kalması, yıldız oyuncuların mücadele edeceği final karşılaşmasına sahne olacak.

 

 

1 milyar 260 milyon euro değeriyle bu yıl organizasyonun en değerli takımı "Üç Aslan" oldu.

Ada ülkesinin en pahalı oyuncusu ise 120 milyon euro değeriyle Tottenham'ın yıldız santrforu Harry Kane. 

Kane'in ardından takımın en pahalı ikinci oyuncusu 100 milyon euro ile Jadon Sancho olurken, Manchester City'de forma giyen Raheem Sterling 90 milyon euroluk market değeriyle üçüncü sırada yer aldı.

Ada ülkesinde Marcus Rashford (85 milyon euro), Phil Foden (80 milyon euro), Mason Mount (75 milyon euro), Jack Grealish, Declan Rice, Bukayo Saka (65'er milyon euro) ve Jude Bellingham (55 milyon euro) takımın en pahalı isimleri olarak dikkat çekti.

751 milyon euro ile turnuvanın en pahalı beşinci ekibi olan İtalya'da Nicolo Barella da 65 milyon euroluk değeriyle öne çıkıyor. 

Barella'nın ardından 60 milyon euro market değeri olan Bastoni, Gianluigi Donnarumma ve Federico Chiesa takımın en pahalı isimleri oldu.

Öte yandan Marco Verratti (55 milyon euro), Lorenzo Insigne (48 milyon euro), Jorginho (40 milyon euro), Ciro Immobile (38 milyon euro), Andrea Belotti, Manuel Locatelli ve Domenico Berardi (35'er milyon euro) takımdaki en bilinen futbolcular.

Finalde mücadele edecek İtalya ve İngiltere'nin toplam kadro değeri 2 milyar 11 milyon euroya ulaşıyor.

 

İngiltere-Reuters.JPG
Southgate'in öğrencileri, turnuvada oynadığı 6 maçta 10 kez fileleri havalandırdı / Fotoğraf: Reuters

 

25 yıl önceki hatayı telafi eden Southgate, kupaya uzanmak istiyor

EURO 2020 elemelerinde oynadığı 8 maçta 7 galibiyet ve 1 mağlubiyet alarak grubunu lider tamamlayan Birleşik Krallık, finallere lider olarak katılmaya hak kazandı.

Turnuvada D Grubu'nda yer alan "Üç Aslan", ilk maçında Hırvatistan'ı 1-0 mağlup ederken, ikinci karşılaşmasında İskoçya ile 0-0 berabere kaldı.

Üçüncü maçında Çekya ile karşılaşan İngiltere, sahadan 1-0 galibiyetle ayrıldı ve grup lideri olarak son 16 turuna kaldı.

Bu turda turnuvanın favorileri arasında yer alan Almanya ile karşı karşıya gelen ada ülkesi, sahadan 2-0'lık galibiyetle ayrılarak çeyrek finale adını yazdırdı.

 

 

Çeyrek finalde Ukrayna'yı 4-0 yenen İngiltere, yarı finalde ise organizasyonun en büyük sürprizine imza atan Danimarka'nın rakibi oldu.

Wembley Stadı'nda oynanan ve büyük bir heyecana sahne olan karşılaşmanın 104. dakikasında Harry Kane ile öne geçen "Üç Aslan", müsabakadan galibiyetle ayrılarak ismini finale yazdırdı.

Karşılaşmaya uzatma dakikalarında Danimarka aleyhine verilen penaltı damga vurdu. Bu karar, Avrupa'nın bir çok ülkesinde tartışılıyor. 

Öte yandan turnuva boyunca sadece bir kez deplasmana giden İngiltere'nin diğer beş maçını da ev sahibi olarak Wembley Stadı'nda oynaması tepki çekiyor.

Turnuvanın finali, teknik direktör Gareth Southgate için farklı bir anlam taşıyor.

25 yıl önce düzenlenen EURO 96'nın yarı finalinde Almanya'ya karşı penaltı kaçıran Southgate, takımının elenmesine neden olmuştu.

Southgate, takımı finale çıkararak 25 yıl önce kaçırdığı penaltıyı telafi etse de bu işin sonunda şampiyonluk istiyor.

 

Kane-AP.jpg
Harry Kane, EURO 2020'de şimdiye kadar 4 gollük performans sergiledi / Fotoğraf: AP

 

En formda oyuncular Kane ve Sterling

Turnuvada oynadığı 6 maçta rakip fileleri 10 kez havalandıran Gareth Southgate'in öğrencileri, kalelerinde sadece 1 gol gördü.

Kırmızı-beyazlılarda Harry Kane attığı 4 golle takımın en golcü ismi olurken, Sterling 3, Jordan Henderson ve Harry Maguire ise bir kez fileleri havalandırdı. 

Manchester United'da forma giyen Luke Shaw 3, Aston Villa'nın genç yıldızı Jack Grealish 2, Sterling, Saka, Mount ve Kalvin Phillips ise 1'er asist üreterek takımlarına katkı sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Turnuvada şu ana kadar altı maçta forma giyen ve 529 dakika süre bulabilen Harry Kane, attığı 4 golle takımının en golcü ismi konumunda. 

Grup aşamasında golle buluşamayan Kane, turnuvanın son 16 turunda Almanya'ya 1, çeyrek finalde Ukrayna'ya 2 ve yarı finalde Danimarka'ya 1 gol atarak takımına katkı sundu.

Sterling ise sahada yer aldığı 6 karşılaşmada 523 dakika süre buldu, 3 gol, 1 asistlik katkı sundu. Hırvatistan, Çekya ve Almanya maçlarında gol atma başarısı gösteren Büyük Britanyalı futbolcu, Ukrayna karşılaşmasını 1 asistle tamamladı.

 

İtalya-Reuters.jpg
Mancini yönetimindeki İtalya, ikinci kez Avrupa'nın en büyüğü olmak istiyor / Fotoğraf: Reuters

 

Mancini ile namağlup seri yakalayan İtalya, şampiyonluğa koşuyor

Tarihinde 10. kez Avrupa Şampiyonası finallerine katılma başarısı gösteren İtalya, daha önce 1968'de şampiyon, 2000'de ikinci olurken, 2016'da çeyrek finalde turnuvadan elenmişti.

Teknik direktör Roberto Mancini'nin göreve gelmesiyle adeta küllerinden doğan "Gök Maviler", oynadığı son 33 maçta yenilmeyerek büyük bir çıkış yakaladı.

EURO 2020 elemelerinde oynadığı 10 maçından da galibiyetle ayrılan ve rakip fileleri 37 kez havalandırmayı başaran Mancini'nin öğrencileri, lider olarak finallere katılmayı başardı.

Mancini'nin öğrencileri finallerde A Grubu'nda Türkiye, İsviçre ve Galler ile gruptan çıkma mücadelesi verdi.

 

 

Turnuva'nın açılış maçında Türkiye'yi 3-0, ikinci karşılaşmada da İsviçre'yi aynı skorla mağlup eden İtalya, Galler'i de 1-0 yenerek lider olarak bir üst tura çıktı.

EURO 2020'de son 16 turunda Avusturya'yı, çeyrek finalde ise Belçika'yı 2-1'lik skorlarla eleyen "Gök Maviler" yarı finalde İspanya'nın rakibi oldu.

Normal süresi ve uzatma dakikaları 1-1 eşitlikle sona eren maçta penaltı atışları sonucu rakibini 4-2 mağlup eden İtalya, adını finale yazdırdı.

EURO 2020 finallerinde oynadığı 6 maçta rakiplerine 12 gol atan Mancini'nin öğrencileri kalelerinde 3 gol gördü.

 

Federico Chiesa-AP.jpg
Federico Chiesa, attığı iki golle adından söz ettirdi / Fotoğraf: AP

 

İtalya'da gol yükü 6 oyuncuda

"Gök Maviler"in turnuvadaki gol yükünü 6 oyuncu sırtladı.

Ciro Immobile, Lorenzo Insigne, Manuel Locatelli, Matteo Pessina, Federico Chiesa ikişer, Nicolo Barrela ise 1 golle takımına katkı sağladı.

Öte yandan Domenico Berardi, Marco Verratti ve Barella ikişer, Immobile, Francesco Acerbi, Rafael Toloi ve Leonardo Spinazzola birer asistle 6 maçı tamamladı.

İtalya adına turnuvadaki en üzücü durum, takımın en formda isimlerinden Spinazzola'nın sakatlığı oldu.

Belçika ile oynanan maçta sol aşil tendonu kopan Spinazzola'nın 6 ay sahalardan uzak kalması bekleniyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU