İsrail, salgının dördüncü dalgasıyla karşı karşıya

İsrail Sağlık Bakanlığı dün (cuma) 63 bin 67 Kovid-19 testinin ardından son 24 saat içerisinde 295 vakanın tespit edildiğini bildirdi

Sağlık ekibi salı günü İsrailli çocuklara Kovid-19 testi yaptığı sırada / Fotoğraf: AP

İsrail Sağlık Bakanlığı'ndan yetkililer dün (cuma) ülkede Kovid-19'un dördüncü dalgasının yayılmaya başladığını duyurdu.

Yetkililer bir günde 300'den fazla vakanın kaydedilmesinin ardından salgının dördüncü dalgasıyla karşı karşıya olunduğunu doğruladı. Ülkede yeni enfeksiyon sayısı 2 bini aşarken, 26 Kovid-19 hastasının durumunun ciddi olduğu bildirildi.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, "Virüsün yayılma hızı, yeni bir dalganın başında olduğumuzu açıkça gösteriyor. Kamuoyuna doğru mesajı vermeliyiz. Özellikle kapalı alanlarda maske kullanımı ve sosyal mesafe kuralları göz ardı edilmeye devam ederse, aşılanma oranlarına rağmen aylarca geriye gidebiliriz" ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlık Bakanlığı dün (cuma) 63 bin 67 Kovid-19 testinin ardından son 24 saat içerisinde 295 vakanın tespit edildiğini bildirdi.

Ayrıca 16'sı solunum cihazına bağlı olmak üzere toplamda 26 kritik hastanın bulunduğu ifade edildi. Kritik hastaların üçte birinin aşının iki dozunu da almış yaşlı insanlardan oluştuğu aktarıldı.

Öte yandan salgının başlamasından bu yana, Haziran ayında 7 ölümle en düşük ölüm sayısının kaydedildiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Rakamlar giderek artıyor. Aşılamaya güvenmiştik ancak aşıların birkaç ay önce İsrail'de ortaya çıkan Hindistan mutasyonun yayılmasıyla birlikte, önceki kadar etkili olduğundan emin değiliz. Belki bunu kesinlikle söyleyemeyiz ama dördüncü dalganın başlangıcında olduğumuz açık. Tüm belirtileri mevcut. Bu durumun önüne geçmek için hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etmeliyiz. Bu konuda yalnızca konuşmak etkili olmuyor, karantina uygulamak, maske takmak, büyük kalabalıkları önlemek, yeşil rozeti iade etmek gibi fiili adımlar atmalıyız. Her ne kadar aşı olanların hastalığı ikinci kez kapma ihtimalleri düşük olsa da, eğer bu önlemleri almazsak bir kaç hafta içerisinde binlerce vaka olacak" dedi.


Yaşlılar en çok risk altında olan grup

Sağlık Bakanlığı'nın durum değerlendirme noktasında gerçekleştirdiği toplantıdaki veriler, son iki hafta içerisinde aşının iki dozunu alan tüm yaş gruplarında, aşı yaptırdıktan sonra tekrar enfeksiyon kapanların yüzdesinin arttığını ortaya koydu.

60 yaş üzeri kimselerde enfeksiyon kapma oranının daha yüksek olduğu belirtildi. Bu durum aşıdan bağımsız olarak yaşlıların en çok risk altında olan grup olduğunu ortaya koyuyor.

Veriler aşılamaya rağmen hastanelerde tedavi gören hasta sayının arttığına işaret etti. Hastanelerde durumu ağır olan 27 hastanın 8'inin aşının her iki dozunu aldığı belirtilirken, tedavi gören hastaların çoğunun yaşlı veya kanser hastası olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı yetkilisi, "Doktorlar virüsün yayılma derecesini keşfetme noktasında geciktikleri yeni bir durumla karşı karşıya. Bunun nedeni enfekte olan kimselerin tipik semptomlar göstermeyip, yalnızca soğuk algınlığı benzeri semptomlar göstermesi. Bu nedenle enfekte olan kimselerin büyük çoğunluğu virüsü taşıdıklarını anlamıyor. Virüsün tahmin edilen resmi verilerin ötesinde, daha büyük bir alana yayıldığını düşünüyoruz" dedi.

İsrail Sağlık Bakanlığı dün (Cuma) yaptığı açıklamada, İsrail sağlık sisteminin önümüzdeki ağustos ayından itibaren Pfizer aşı dozlarının tükenmesiyle birlikte vatandaşlarını Moderna aşısı ile aşılayacağını açıkladı.

Ayrıca İsrail Sağlık Bakanlığı depolarında bu ay sonunda kullanım süresi dolacak 1 milyon 400 bin doz aşı bulunduğu belirtildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU