Filipinler Devlet Başkanı Duterte: Eskiden eşcinseldim ama kendimi iyileştirdim

Japonya’da konuşan Duterte, eski eşiyle tanıştığında “yeniden erkeğe dönüştüğünü" söyledi

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte / Fotoğraf: AFP

Adam Forrest - The Independent

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Japonya’da yaptığı konuşmada bir zamanlar gey olduğunu ama “kendini iyileştirdiğini” belirtti.

Tokyo’daki Filipinlilere konuşan Duterte, eski eşi Elizabeth Zimmerman’la tanıştığında “yeniden bir erkeğe dönüştüğünü” söyledi.

Konuşmasında Filipinli muhalif Senatör Antonio Trillanes IV’un eşcinsel olduğunu ima eden Duterte, bir kişinin kendisine senatörün hareketlerinden bunun anlaşıldığını söylediğini anlattı.

Filipinler merkezli haber sitesi Rappler’a göre Duterte şöyle devam etti:

“Trillanes ve benim benzemem iyi bir şey. Ama ben kendimi iyileştirdim. (Eski eşim Elizabeth) Zimmerman’la ilişkim başladığında dedim ki, işte bu. Yeniden bir erkek oldum.”

Duterte konuşmasının sonunda sahneye kadınları davet ederek kendisini öpmelerini istedi.

CNN Philippines’te yer alan habere göre Duterte, “Öncelikle evli olmamalısınız tamam mı? İkincisi de reşit olmalısınız” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sözlerin ardından 71 yaşındaki devlet başkanı 4 kadını işaret ederek sahneye çağırdı.

Duterte’nin konuşmasını dinleyenler arasında devlet başkanının daha önceki bir açıklamasında “gerçek aşkı” olarak tanımladığı şu anki sevgilisi Honeylet Avancena da bulunuyordu.

Duterte geçmişte bir dönem LGBT eşitliğinin destekçiliğini yapmış olsa da, 2017’de evliliğin yalnızca bir kadın ve erkek arasında olması gerektiğini söylemişti. Duterte siyasi rakiplerine hakaret etmek için homofobik sözler kullanmasıyla da biliniyor.

Duterte’nin daha önce pek çok kez tepki çeken çıkışları olmuş, bir keresinde ülkesinin Katolik piskoposlarıyla yaşadığı bir gerginlikte piskoposların çoğunun gey olduğunu iddia etmişti. Duterte, eylülde “tecavüzle” ilgili yaptığı bir açıklamadaysa, “Güzel kadınlar olduğu sürece daha fazla tecavüz vakaları olacak” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU