Fetih, Hamas ile diyaloğu sürdürmekten yana

Fetih Başkan Yardımcısı Alul, hareketin FKÖ gruplarıyla diyalog başlattığını ve diyaloğu Hamas ile de sürdürmeyi umduğunu belirtti

Filistinli bir kadın, İsrail'in Refah'ta bombaladığı evinin enkazında resim çizerken (Reuters)

Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul, hareketin Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) gruplarıyla bir diyalog başlattığını ve diyaloğu Hamas Hareketi ile de sürdürmeyi umduğunu belirtti.

Alul, Filistin devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Fetih Hareketi’nin ulusal birliği sağlamak için diyaloglara devam edeceğini ve Filistin'in durumunu iyileştirmek ve başta İsrail işgali olmak üzere zorluklarla mücadele etmek için diyalogun sürdürüleceğini belirterek, “Pusulayı saptıran herhangi bir iç çatışmayı hoş karşılamıyoruz” dedi. 

Alul ayrıca, özellikle Hamas ile diyaloğa ilişkin yaptığı açıklamada, "Hamas'la diyalog içindeyiz. Biraz sekteye uğramış olabilir ama görüşmeleri yeniden canlandırmayı umuyoruz" dedi FKÖ’nün alternatifinin olmayacağını vurgulayan Alul, bunun aksini düşünenin yanıldığını ve başarısız olacağını ifade etti.

Fetih'in başlattığı diyalog süreci, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bir ulusal birlik anlaşmasına varmak amacıyla Hamas ve İslami Cihad da dahil olmak üzere Filistinli gruplarla iletişim kurmak için komiteler oluşturmaya karar verdiği Fetih Hareketi Devrim Konseyi toplantısından yaklaşık bir hafta sonra geldi. Abbas toplantıda, Fetih ve Hamas hareketlerini, FKÖ gruplarını ve İslami Cihad hareketini derhal 24 saat ciddi bir diyaloğa katılmaya, bölünmeyi sona erdirmeye ve halkın ve ulusal davalarının karşı karşıya olduğu zorluklar ve tehlikelerle mücadele etmek için her düzeyde ulusal ortaklık kurmaya çağırdı. 

Fetih'in hamlesi, Kahire'de yapılan FKÖ, hükümet ve Gazze'nin yeniden inşası konusunu da içeren neredeyse tüm alanlardaki anlaşmazlıkların gündeme geldiği son görüşmelerin başarısız olmasının ardından geldi. Filistin’deki bazı yerel raporlar, eski Filistin Başbakanı Selam Feyyad'ın Gazze’de, görevi Gazze’yi yeniden inşa etmek olacak yeni bir hükümet kurma konusunu ele eldığını bildirdi. Raporlar, Feyyad'ın Gazze'ye gitmeden önce Abbas ile görüştüğünü ve Gazze Şeridi'ni yeniden inşa etmek ve yeni seçimlere hazırlanmak için yeniden başbakan olma olasılığını tartıştığını aktardı.

Fetih, Hamas veya Feyyad söz konusu raporlar hakkında yorumda bulunmadı. Ancak Filistinli kaynaklar Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamada, Hamas'ın Fetih'in ulusal birlik hükümeti kurma önerisine ilk etapta yanıt vermediğini ve ilk olarak FKÖ’yü yeniden yapılandırmaya başlamak istediğini söyledi. Aynı zamanda, geçen Mayıs'ta yapılması planlanan, ancak İsrail’in Kudüs'te yapılmasını engellemesinin ardından Abbas tarafından iptal edilen seçimler için yeni bir tarih belirleme konusunda anlaşma sağlanmasını hedefliyor.

Bu anlaşmazlıklar, Mısır'ın Filistin ulusal diyaloglarını iptal etmek zorunda kaldığı Kahire'deki Fetih ile Hamas arasında yapılan keşif görüşmelerinde ön plana çıktı.

Hamas, Abbas'ın seçimler için başka bir kararname çıkarması konusunda ısrar ediyor. Aynı zamanda Filistin Kurtuluş Örgütü'nü yeniden dizayn istiyor. Ancak Fetih Hareketi, Filistin kurumlarını birleştirmek ve şu anda en acil konu olarak gördüğü Gazze’nin yeniden inşası üzerinde çalışmak için bir an önce ulusal birlik hükümeti kurmak istiyor. Fetih ve Hamas arasında Gazze’nin yeniden inşası, sürecin nasıl işleyeceği ve bundan sorumlu taraf konusunda da anlaşmazlıklar yaşanıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU